Fotballen har begynt å rulle kvinnenes vei etter den begredelige EM-exiten i fjor. Økonomien har bedret seg, media dekker toppserien for kvinner bredere enn noen gang, og hos Norsk Tipping ser vi at både omsetningen og antall kunder som kjøper spill på norske kvinnekamper på Oddsen har doblet seg siden samme tid i fjor.

Vi vet mindre om hvordan det står til med nordmenns grunnleggende holdninger til kvinnefotballen. Derfor var det desto gledeligere å få svarene fra holdningsundersøkelsen Kantar TNS gjennomførte for Norsk Tipping i juni.

Les: Nå forsvinner siste rest av stjernestøv fra norsk fotball

Undersøkelsen har over 1000 respondenter fra et representativt utvalg av befolkningen, og slår første og fremst fast at den brede befolkningen har en svært positiv holdning til fotball for kvinner. For barne- og ungdomsfotballen er det, ikke uventet, nær full enighet om at jenter skal ha et like godt tilbud som gutter. Det er når folk tar stilling til påstander som angår toppfotballen at andelen positive svar (helt eller delvis enige) begynner å bli overraskende høy.

  • 77 prosent mener eliteserielag som Rosenborg og Brann bør etablere elitelag for kvinner
  • 76 prosent mener kvinner er like gode fotballdommere som menn
  • 73 prosent mener kvinner er like gode fotballkommentatorer som menn
  • 72 prosent mener det bør være lik lønn for begge kjønn i toppfotballen
  • 69 prosent mener kvinner er like gode fotballtrenere som menn
  • 65 prosent tror vi vil se en kvinnelig trener i eliteserien innen ti år
  • 54 prosent tror det er mulig å oppnå full likestilling i fotballen. Ser vi på bare mennenes svar, er tallet 52 prosent.

Vi skal naturligvis ta høyde for at folk tenderer til å svare politisk korrekt på slike spørsmål. Og så kan man selvsagt hevde at det brede laget av folk svarer på ting de ikke nødvendigvis har så god innsikt i. Undersøkelsen viser faktisk at bare ni prosent av folket oppgir at de er «svært interessert» i fotball, mens tre ganger så mange erklærer seg «helt uinteressert». Men, blant de svært interesserte, svarer fortsatt 41 prosent at de tror det er mulig å oppnå full likestilling i fotballen. 77 prosent tror vi får se en kvinnelig eliteserietrener for herrer innen ti år, og 75 prosent mener eliteserieklubber som Rosenborg og Brann burde etablere elitelag for damer.

Les på Helsesjefen: Vi elsker kaffe, men hvor mye er for mye?

Tallgrunnlaget strekker seg langt ut over det vi kan trekke fram her. Det forteller for eksempel også at det er flere menn enn kvinner som ser kvinnefotball på TV. Det er utvilsomt langt igjen før kvinnene omfavner fotballen i like stor grad som menn. Men, du skal være veldig grinete anlagt for å ikke sitte igjen med et positivt hovedinntrykk fra denne undersøkelsen. At toppfotball for kvinner er bredt akseptert, at kompetente kvinner i fotballen verdsettes og at fotball for kvinner har underholdningsverdi – det kan det ikke være så stor tvil om lenger. For oss, som er stor sponsor for kvinnefotballen, er det utrolig gledelig å se. Vi vet hvor hardt kvinnene har jobbet for å komme hit.

Dette er i grunnen gode nyheter for alle som er glade i fotball. Kanskje spesielt for de mange tusen jentene som snart skal i sving på Norway Cup. De har langt bedre muligheter for ei framtid i idretten sinn enn jentene som deltok i den aller første Norway Cup i 1972 – fire år før kvinnene slapp til i det norske seriesystemet.

Artikkelen er skrevet av :

Åsne Havnelid, administrerende direktør Norsk Tipping og

Tonje Sagstuen, direktør samfunn og kommunikasjon Norsk Tipping