Senegal er afrikanske mestere for første gang noensinne.

Sadio Mané (Liverpool) og Edouard Mendy (Chelsea) ble store helter i straffesparkkonkurransen mot Mohamed Salahs Egypt.

Les: Marc Overmars forlater Ajax etter upassende meldinger: «Jeg skammer meg»

«I dag vant vi som land og for det er jeg superstolt», sier Mendy ifølge BBC.

Mester Egypt var på jakt etter sin åttende tittel i det afrikanske mesterskapet søndag kveld. På den andre siden? Et Senegal som var på jakt etter sin aller første tittel i turneringens historie.

Finalen ble spilt på Olembe Stadium i hovedstaden Yaoundé, hvor åtte personer på tragisk vis mistet livet i forbindelse med vertsnasjonen Kameruns kvartfinale mot Komorene.

Kampen var på forhånd malt opp som en duell mellom de to Liverpool-stjernene Mohamed Salah (Egypt) og Sadio Mané (Senegal). Det tok ikke lang tid før sistnevnte havnet i sentrum.

Allerede etter tre minutter ordnet Senegals venstreback Saliou Ciss straffe da han brakte ballen inn i 16-meteren og ble kapret av den egyptiske midtbanespilleren Mohamed Abdelmonem. Så gikk Sadio Mané frem for å treffe straffen – og bommet.

Les: Paolo Maldini: – Vi diskuterer med Zlatan

Egypts keeper Mohamed Abou Gabal, også kjent som Gabaski, fikk tak i Manés høye straffe og klarte å redde. Senegals håp om en drømmestart gikk dermed i oppfyllelse.

På tampen av 1. omgang var Salah i stedet nær ved å bryte døden for Egypt, men da sto Edouard Mendy i veien med en skarp redning høyt oppe på sitt første innlegg. Kampen var målløs etter 90 minutter, hvoretter ekstraomgangene tok over.

Bare sekunder på overtid spilte Mané Bamba Dieng til et frispark, men så var Gabaski nede og reddet. Ti minutter senere reddet Gabaski en ny avslutning fra Dieng, denne gangen på et nikk som først så ut til å finne veien ned til stanga.

Begge lag skapte sjanser til å avgjøre kampen i tillegg, men resultatet var fortsatt 0-0 etter 120 minutter. Afrikamesterskapet måtte dermed avgjøres fra straffemerket.