Uefa har besluttet å godta at tribunene fylles til 30 prosent av kapasitet i mesterliga, europaliga og landskamper. Det ef en glad nyhet for Norges fotballforbund.

Konkurransedirektør Nils Fisketjønn i Norges Fotballforbund bekrefter overfor Sporten at det blir 200 norske tilhengere på tribunen i skjebnekampen mot Serbia neste uke.

Samme antall kan det bli i nasjonsligaen mot Romana, mens det mot Nord-Irland 14. oktober kan bli 600 tilskuere.

– Vi fikk melding om dette nå, og da er det lokale regler som gjelder. Det betyr 200 nå, og 600 fra 12. oktober, sier Fisketjønn til Sporten.com.

Regjeringen gjør dermed et unntak for covid-19-forskriften.

– Vi åpnet for unntak i kampen mot Østerrike, basert på UEFAs protokoll og noen tilleggskrav vi har stilt. Den klarte de å følge, og nå er det en glede å meddele at vi vil gjøre de nødvendige unntak i loven, sier Raja.

Uefa gjør det klart at bortetilhengere ikke vil bli tillatt. Det må også praktiseres sosial distanse, og lokale smittevernkrav må respekteres.

Pilotprosjekt

Så langt under pandemien har alle landskamper og kamper i europacupturneringene etter pålegg fra Uefa blitt spilt uten tilskuere, også om lokale helsemyndigheter åpner for publikum. Det ene unntaket var supercupkampen i Budapest forrige uke, da 15.180 tilskuere fikk se Bayern München slå Sevilla.

Det var fra Uefas side et pilotprosjekt for å teste smittevernprotokollen for tilskuere, og etter en evaluering har forbundet nå kommet til at man vil åpne for publikum på høstens kamper, dersom nasjonale myndigheter tillater det.

Norges Fotballforbund meldte tirsdag at alle høstens landskamper på Ullevaal vil bli spilt uten tilskuere, men etter torsdagens Uefa-avgjørelse åpner man likevel for et lite antall tilskuere på de viktige kampene som venter.

Vet ikke billettfordelingen

Fisketjønn kunne torsdag kveld ikke svare på hvordan billettene vil bli fordelt.

– En rettferdig løsning hadde vært loddtrekning, men dette handler ikke om rettferdighet, det handler om å få landslaget til EM. Det nytter ikke med 200 mennesker som sitter stille på ræva. Vi trenger 200 som er håndplukket for å lage et sabla liv, sier Lars Olav Karlsen til Sporten.com

Oppgjøret mot Serbia torsdag 8. oktober er semifinale i nasjonsligaomspillet om EM-plass. Med norsk seier venter finale mot Skottland eller Israel i november.