Erling Braut Haaland (foto: city, twitter)

Erling Braut Haaland fikk en fantastisk start på tiden i Premier League, med rekordhøye 36 mål i sin første sesong for Manchester City.

I går vant Manchester City Premier League for fjerde gang på rad godt hjulpet av Haaland som vant «Golden Boot» igjen.

Liverpool-stjernen Mohamed Salah er den siste Premier League-angriperen som har vunnet «Golden Boot» i rygg mot rygg og han startet sesongen som den største sannsynlige trusselen for å stoppe Haaland fra å oppnå samme bragd.

Salah og Liverpool manglet sitt beste i 2022/23, men han klarte likevel å score 19 ganger i Premier League og score 30 mål i alle konkurranser.

Les: Alexander Sørloth er best

Erling Haaland har endt først på listen over toppscorer i Premier League for sesongen 2023/24, selv om hans hovedrivaler Cole Palmer, Mohamed Salah og Ollie Watkins også har imponert og var blant hans nærmeste utfordrere i toppen.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Manchester City (@mancity)

Golden Boot-kampen var utrolig tett i det meste av sesongen. Det er 30 spillere på rangeringen som har nådd dobbeltsifrede Premier League-mål denne sesongen, og bare seks mål skilte de 10 beste spillerne i scoringstabellen før Haaland satte Wolves til sverdet 4. mai.

Erling Haaland Man City 27
Cole Palmer Chelsea 22
Alexander Isak Newcastle 21
Ollie Watkins Aston Villa 19
Phil Foden Man City 19
Dominic Solanke Bournemouth 19
Mohamed Salah Liverpool 18
Son Heung-min Tottenham 17
Jean-Philippe Mateta Crystal Palace 16
Jarrod Bowen West Ham 16
Bukayo Saka Arsenal 16
Nicolas Jackson Chelsea 14
Chris Wood Nottingham Forest 14
Kai Havertz Arsenal 13
Leandro Trossard Arsenal 12
Hwang Hee-chan Wolves 12
Yoane Wissa Brentford 12
Matheus Cunha Wolves 12
Darwin Nunez Liverpool 11
Richarlison Tottenham 11
Anthony Gordon Newcastle 11
Julian Alvarez Man City 11
Carlton Morris Luton Town 11
Eberechi Eze Crystal Palace 11
Michael Olise Crystal Palace 10
Diogo Jota Liverpool 10
Bruno Fernandes Man Utd 10
Leon Bailey Aston Villa 10
Elijah Adebayo Luton Town 10
Rasmus Højlund Man Utd 10

Premier League-toppscorer Haaland gjorde intensjonene sine klare med en fantastisk start på sitt forsøk på å gjenta som vinneren av gullstøvelen, og satte to ganger i første omgang da laget hans slo Burnley 3-0 på åpningskvelden av den nye sesongen.

Les på sportsrevyen: Marco Reus spanderer en «siste øl» til 81 000 Borussia Dortmund fans

Haaland scoret også mot Sheffield United og West Ham, hvor Man City i utgangspunktet fikk en fantastisk start på Premier League-tittelforsvaret.

Han noterte et hat-trick mot Fulham da Man City vant 5-1 2. september for å gi ham flest mål så langt i 2023/24-sesongen.

Og Haalands mål i MD6-seieren mot Nottingham Forest avsluttet en rask start på sesongen da Pep Guardiolas menn vant hver av sine seks første kamper.

Men påfølgende EPL-nederlag mot Wolves og Arsenal stoppet det løpet dramatisk, og spissen scoret ikke i noen av kampene.

Han svarte med å nette mot Brighton og legge til totalen sin med en Manchester-derbydobbel da Man City cruiset til en 3-0-seier over Man Utd på Old Trafford.

I den kampen ble han den første Premier League-spilleren som nådde dobbeltsifrede denne sesongen, og etter å ha scoret to ganger til i en dramatisk 4-4 bortekamp mot Chelsea, så Haalands streik i 1-1 hjemme mot Liverpool 25. november. bli den raskeste spilleren i Premier League-historien til å nå 50 mål, på bare 48 kamper.

Haaland scoret ikke i den dramatiske 3-3-kampen mot Tottenham eller det frustrerende 1-0-nederlaget mot Aston Villa, hvor han to ganger ble nektet av keeper Emiliano Martinez og også pådro seg en fotskade, noe som stoppet fremgangen hans i nesten to måneder.

Han gikk glipp av sine første ligakamper for sesongen mot Luton Town og Crystal Palace før Man Citys deltakelse i FIFA Club World Cup og ble også ute av kampene mot Everton, Sheffield United og Newcastle.

Haaland kom tilbake etter nesten to måneder ute i en innbytteropptreden da Man City slo Burnley 3-1 31. januar, men det var Julian Alvarez som gjorde skaden for Pep Guardiolas side med en nøkkeldobbel.

Hans første start siden skaden kom borte mot Brentford, men det var Foden som scoret hat-trick i en 3-1-comebackseier.

Haaland skulle imidlertid ikke holdes nede lenge, og han scoret begge målene da Man City slo Everton 2-0 10. februar og også slo til i hjemmeseieren over Brentford.

Men Haaland har også hatt perioder av sesongen med blandet form. Han klarte ikke å score i 1-1 uavgjort for Man City mot Chelsea, men kom så tilbake på sporet med et sent vinnermål da Pep Guardiolas menn beseiret Brentford 1-0 hjemme.

Men det var Foden som satte vinneren da Man City vant 1-0 på Bournemouth og den engelske landslagsspilleren igjen inntok scenen i hjemmederbyet mot Man Utd, og scoret to ganger inkludert et lyn for å utligne kampen. Haaland hadde bommet på en stor sjanse i første omgang, men forløste seg ved å score sent og avsluttet en 3-1-seier.

Haaland klarte ikke å utvide sin fordel i to viktige EPL-kamper mot tittelrivalene Liverpool og Arsenal i mars.

Kampen på Anfield endte 1-1 før han ble holdt stille i uavgjort 0-0 hjemme mot Arsenal mens et tett tittelløp fortsatte. Haaland ble deretter uthvilt da Man City dunket Aston Villa 4-1, da Foden scoret et andre hat-trick i kampanjen.

Men akkurat da gullstøvel-rivalene nærmet seg ham, holdt et nøkkelmål da Man City vant 4-2 borte mot Crystal Palace 6. april Haaland i den direkte ledelsen. Han scoret deretter et straffespark i 5-1 hjemmeseieren over Luton for å bli den første spilleren denne sesongen som nådde 20 toppmål.

Etter hans heroikk forrige sesong, trengte ikke de andre Golden Boot-utfordrerne en påminnelse om hvor vanskelig det ville være å stoppe Haaland fra å komme på topp igjen.

Men de har fått en likevel gjennom nok en Premier League-sesong, og Norge-stjernen ser fortsatt sterk ut på toppen av tabellen.

Det er flere fremtredende rivaler som utfordrer Halaand i kampen om å score flest mål i sesongen 2023/24, med 13 spillere som har sluttet seg til Man City-spissen for å score et hat-trick denne sesongen.

Lagkameraten hans Foden har scoret to hat-trick, mens Spurs’ tidligere Golden Boot-vinner Son, den formmessige Chelsea-midtbanespilleren Palmer, den stigende Brighton-stjernen Evan Ferguson, Aston Villa-angriperen Watkins, Bournemouth-frontmann Solanke, Arsenal-spissen Eddie Nketiah, Nottingham Forest. Spissen Chris Wood, West Hams Bowen, Lutons Elijah Adebayo, Wolves-angriperen Matheus Cunha, Crystal Palaces Jean-Philippe Mateta og Chelsea-spissen Nicolas Jackson har alle slått tredobler.

Son scoret sitt hat-trick mot Burnley og noterte også en dødelig dobbel i det dramatiske 2-2-derbyet mot rivalene Arsenal for å hjelpe ham til å bli en av Haalands nærmeste utfordrere.

Til tross for å ha gått glipp av litt tid for Tottenham ved å spille i Asian Cup denne sesongen, er Sør-Korea-stjernen nær toppen av mållistene i England etter å ha scoret i uavgjort med Man City på Etihad og lagt til totalt i de siste kampene mot Newcastle, Everton, Bournemouth, Crystal Palace, Aston Villa, Luton og Liverpool.

Watkins’ diskant kom da Aston Villa overveldet Brighton med en 6-1-seier på kampdag 7. Han ga ikke nett i de fem første kampene han spilte denne sesongen, men har vist suveren konsistens siden den gang, og scoret dobler i oppgjør med Fulham, Luton og Brentford .

Solanke har tatt et stort steg oppover etter hvert som sesongen har kommet. Han scoret to ganger da Bournemouth tjente en imponerende 2-0 hjemmeseier over Newcastle, men diskanten hans kom i en dramatisk 3-2 borteseier over Nottingham Forest 23. desember.

Han rykket nylig opp på målrankingen da Bournemouth vant en utrolig kamp mot Luton 4-3, før han slo igjen i de siste kampene med Everton, Man Utd og Brentford. Han har nå 19 EPL-mål.

Liverpool-spissen Salah er også med og har 18 mål, hvorav 11 kom i en dødelig 13-kamper fra 8. oktober til 1. januar.

Han scoret en dobbel i 2-0 Merseyside-derbyseieren over Everton på Anfield, én kamp etter at han også hadde slått to ganger i lagets 2-2-uavgjort mot Brighton i starten av det fine løpet.

Salah scoret også dobler i 3-0-seieren over Brentford og den underholdende 4-2-triumfen over Newcastle før han dro til Africa Cup of Nations, hvor han pådro seg en skade som kortvarig avsporet kampanjen hans.

Diogo Jota og Darwin Nunez steg opp i Salahs fravær, da de imponerte i 4-0-seieren til Liverpool på Bournemouth på MD21. Begge spissene scoret to ganger og MD22 så Jota score igjen da Liverpool tok imot Chelsea.

Jota og Nunez lukket deretter inn på dobbeltsifrede med 3-1 hjemmeseier over Burnley på MD24. Nunez scoret deretter mot Brentford og Nottingham Forest også.

Bowen har hjulpet West Ham til en imponerende kampanje så langt og vist jevn form, noe som betyr at han også har en fremtredende plass i scoringstabellen med 16 mål. Et av de siste målene hans bidro til å vinne en 2-1 London-derbyseier over rivalene Tottenham, mens han også slo til for en 3-0-seier over Wolves og sikret en 2-0-seier over Man Utd. Hat-tricket hans kom i 4-2-hjemmeseieren over Brentford 26. februar, før han scoret i det dramatiske nederlaget mot Newcastle.

Isak har hatt et fruktbart år. Han scoret to ganger i Newcastles imponerende 5-1-seier over Villa på MD1, og etter å ha lidd et kort fall i form tidlig i kampanjen, har han siden raskt forbedret måltallet til 20 med noen fantastiske uttak i andre halvdel av sesongen.

Noen av hans siste angrep kom i det underholdende 3-2-tapet mot Man City, hjemmeseieren over Wolves, nederlaget mot Chelsea, 4-3-seieren over West Ham og uavgjort hjemme mot Everton. Hans siste mål kom 13. april, 27. april og 4. mai, da han noterte en dobbel da Newcastle dunket Tottenham 4-0, to til i 5-1-seieren over Sheff Utd og slo inn 4-1-seieren på Burnley.

Klubbens andre Golden Boot-utfordrer er Anthony Gordon, som nylig slo dobbeltsifrede for kampanjen etter å ha tilranet seg lagkamerat Callum Wilson på stillingen.

Saka er toppscorer for Arsenal med 16 strikes. Noen av de siste målene hans kom i 2-1-seieren i Nottingham Forest 30. januar og 3-1-triumfen over tittelrivalene Liverpool 4. februar.

Saka scoret også i tapet på Fulham, før han scoret en dobbel i den ettertrykkelige 6-0-seieren mot West Ham 11. februar, og ytterligere to mål en uke senere i 5-0-seieren mot Burnley. Et oppsiktsvekkende solomål mot Newcastle 24. februar gjorde at det ble sju mål på fem kamper, da Saka fortsatte å lansere et sjokkbud for Golden Boot.

Saka har rykket godt unna Nketiah, som rykket opp til fem mål med sitt hat-trick mot Sheffield United 28. oktober, men som ikke har slått inn i toppen siden.

I stedet er det Kai Havertz som nylig har steget i scoringstabellen. Hans sene heading reddet Arsenal fra å tape kostbare poeng på hjemmebane da Gunners beseiret Brentford 2-1 for å holde Premier League-tittelen på rett spor, og den tyske spiss hadde satt inn fire strake EPL-kamper før den målløse uavgjort mot Man City. Deretter scoret han i seieren over Brighton og scoret en dobbel da Arsenal slo Chelsea 5-0 før han fortsatte sitt fine løp mot Tottenham i det nordlige London-derbyet, en kamp der Saka også slo til.

Palmer er Chelseas toppscorer etter at han kjørte opp til 22 mål de siste ukene.

Den tidligere offensive midtbanespilleren fra Man City leverte en enestående prestasjon mot Everton 15. april, og ble den første spilleren denne sesongen som scoret fire ganger i en kamp da Chelsea stormet til en 6-0 hjemmeseier. Det tok imidlertid bare noen uker for Haaland å matche den bragden.

Palmer hadde tidligere scoret en dobbel i 3-2-seieren på Luton Town, før han satte en straffe mot Fulham og scoret i 4-2-tapet hjemme mot Wolves 4. februar.

Noen av hans andre slag kom i 3-2-seieren over Newcastle 11. mars og mot Burnley, da han scoret to ganger i uavgjort 2-2 30. mars. Men den mest minneverdige kampen før Everton-heltene hans var et hat-trick prestasjon i en svimlende 4-3 seier over Man Utd på Stamford Bridge 4. april.

Hans Lagkamerat Jackson scoret i mellomtiden tre ganger i Chelseas seier over nimannsrivalene Tottenham tidlig på sesongen.

Richarlison scoret ni mål på åtte kamper mellom desember og begynnelsen av februar for å nå 11 totalt i 2023/24. Han noterte Tottenhams underholdende 2-2-uavgjort mot Man Utd og 3-2-seier over Brentford. Med Son tilbake fra Asia Cup, har Spurs nå to spissspillere med imponerende målsummer.

Cunha scoret et hat-trick for Wolves i den kampen, og ble den 10. spilleren som gjorde det i EPL denne sesongen. Han er oppe i 12 mål, samme total som lagkamerat Hwang i scoringstabellen.

En annen utfordrer er Brentfords Yoane Wissa. Bryan Mbeumo imponerte i fraværet av Ivan Toney i begynnelsen av sesongen, men det er nå Wissa som topper lagets EPL-scoringsrangering med 12 mål.

Bruno Fernandes er Man Utds toppscorer på 10 EPL-mål.

Hans lagkamerat Rasmus Hojlund ble med på stillingen for første gang denne sesongen etter at dobbeltspillet hans hjalp Man Utd til en viktig 2-1-seier på Luton Town 18. februar. Den danske spissen ble den yngste spilleren i Premier Leagues historie til å score på seks rette EPL-spill. En periode med dårlig form fulgte, men han nådde tosifrede mål med streik i de siste seirene over Sheffield United, Newcastle og Brighton.

Haalands imponerende rekord betyr at det igjen er et kjent fjes som avslutter toppen av målrankingen, men en gjentatt seier i Gullstøvelen var ikke alltid en sikker ting, med hans rivaler på scoringslisten som Palmer ikke langt bak i en spennende kamp om ære.

Premier League Golden Boot: Tidligere vinnere
Det er bare fire spillere som har scoret flest mål i EPL ved tre eller flere anledninger.

Alan Shearer vant Golden Boot tre ganger, en gang med Newcastle og to ganger med Blackburn Rovers, mens Harry Kanes seier i 2020/21 også var hans tredje.

Mohamed Salahs suksess i sesongen 2021/22 betydde at han ble med på listen over tre ganger vinnere.

Thierry Henry har imidlertid rekorden, etter å ha blitt kåret til toppscorer i Premier League ved fire anledninger for Arsenal.

Cristiano Ronaldo og Luis Suarez er to av de største navnene som har vunnet prisen, og scoret 31 mål i henholdsvis 2007/08 og 2013/14.

Champions League: Nåværende toppscorer og tidligere vinnere av Golden Boot

Liverpool har hatt flest Premier League Golden Boot-vinnere med syv.

Arsenal er like bak på seks, mens Man Utd og Tottenham har hatt fem vinnere, med Chelsea på fire. Haaland ga Man City en tredje seier.

Premier League begynte fra sesongen 1992/93.

Før det var Ian Wright den siste høyeste målscoreren i England da det var den gamle førstedivisjonen. Gary Lineker og Alan Smith var også vinnere på 1990-tallet før ligaen ble omdøpt.