Pietro Anastasi «den hvite Pele» er død 71 år gammel

142
Pietro Anastasi

I går døde den legendariske italienske spissen Pietro Anastasi etter å ha kjempet mot krev i lang tid. – Juventus fans, selv de som aldri har sett han spille var i sjokk over dødsfallet til en av deres aller største.

Imorgen før hjemmemøtet mot Parma i Serie A blir det et minutts stillet til ære for Anastasi.

Les: Barcelona-overgang får Boca Juniors President til å eksplodere

Pietro Anastasi var en formidabel målscorer på 1970-tallet, ja, men han er ikke blant de mest scorende på Old Lady.

Han har heller ikke vært i nærheten av de fleste kampene som er spilt for klubben, og han representerte selv klubber både før og etter å ha oppholdt seg i Juventus.

Men Pietro Anastasi var mer enn noe annet en lagspiller av ypperste klasse, han gjorde andre bedre, de skapte han tilnavnet «den hvite Pele» som var briljant og selvsikker nok til å dele de gode øyeblikkene.


I åtte sesonger fra ankomsten i 1968 var Pietruzzu, da de ble kjent med ham som i Torino, en fremtredende lagspiller. Sjelden hadde de opplevd en dedikert ildsjel som han viste seg å være.

Sicilianske Anastasi hadde scoret flittig for Varese i sesongen fram til – og til og med scoret et mål for Italia i finalen da Gli Azzurri ble europamester sommeren 1968. Derfor måtte Juventus betale Lira 650 millioner for spissen, som på den tiden var verdensrekorden. Bare et snev mer enn hva Inter Milan hadde betalt for den danske legenden Harald Nielsen året før.

For øvrig, den rekorden holdt fem år, da kjøpte FC Barcelona Johan Cruyff i Amsterdam, som er en annen historie.

Da var Anastasi for lengst blitt en stjerne i Juventus.
 
Han scoret 130 mål på 303 kamper for Juventus. Det er hyggelig, men det ser ikke ut til at mange faller bak i praksis. I følge Juventus ’hjemmeside kunne han gjøre noe annet enn å score mål.

Hattrick på fire minutter: «Motet hans i kampene, hans akrobatiske scoringer og hans fighter vil være det som gjorde ham til en idol og uforglemmelig prestasjon – som hat-tricket mot Lazio fire minutter etter å ha startet kampen på benken» skriver klubben.

Hvis du spør lidenskapelige fotballfans over hele verden hvem de kjenner som den hvite Pelé, vil de fleste sannsynligvis si Zico – Pelés landsmann og arving. Men Juventus ‘fans brukte samme begrep om Anastasi før Zico fikk sitt gjennombrudd.

Dermed dukket det opp et banner på Stadio Communale, den daværende stadion til Juventus, med ordene ‘Anastasi, den hvite Pelé’. Et godt bilde av deres kjærlighet til spilleren

Han klarte å vinne tre italienske mesterskap før Juventus i 1976 byttet ham for til Inter. På Milanos rivaler måtte han nøye seg med en sekundærrolle, hvoretter karrieren hans ebbet ut.

Han nådde 25 landskamper og scoret åtte mål for Italia. På klubbenivå representerte han etter Inter Ascoli og sveitsiske Lugano før han sluttet i karrieren i 1982.

Han etter han la fotballskoene på hylla jobbet som ungdomstrener og ekspert på TV.