Martin Ødegaard (TH) er ute av troppen til Real Madrid. Foto: Kristoffer Johnsen /Sporten.com

Selv om fotballandslaget er satt i coronaisolasjon, får spillerne allerede søndag lov til å fly utenlands for å komme seg hjem.

Det opplyser kommunikasjonsdirektør Gro Tvedt Andersen i Norges Fotballforbund i en tekstmelding til Sporten.com

«Legeteamet til A-landslaget herrer har hatt kontakt med lokale helsemyndigheter, og de har gitt godkjennelse for utreise. Spilleren som er smittet, blir i isolasjon i Oslo». Og her vil alle utenom visekaptein Omar Elabdellaoui, sette seg på et fly for å reise hjem til sine klubblag.

I den norske covid-19-forskriften står det at «personer i smittekarantene unntaksvis kan bruke offentlige transport for å komme seg til egnet karantenested». Slike reiser må godkjennes av kommunelegen. Ifølge NFF har Oslos smittevernoverlege gitt landslaget grønt lys til å reise hjem.

Trøbbel etter smitte

Landslagstroppen og støtteapparatet havnet i karantene etter at visekaptein Omar Elabdellaoui fikk påvist coronasmitte før helgen. Det sendte det norske laget ut i en skikkelig skvis. En time før avgang til Romania lørdag fikk landslaget beskjed om at Helsedirektoratet i et møte med NFF hadde gitt klart uttrykk for at det ville være brudd på forskriften om noen med karanteneplikt dro på jobbreise utenlands.

Partene var uenige i tolkningen av reglene. Etter en kaotisk dag, der også helseminister Bent Høie (H) var på banen, endte det med at Norge ikke reiste. Søndagens planlagte nasjonsligakamp i Bucuresti er avlyst. Landslagsspillerne reagerer på at de blir nektet å dra til Romania under kontrollerte former, men får lov til å fly hjem hver for seg rundt om i Europa.

LES: fem stjerner skal finansiere milliard raid

– Nå reiser vi hjem med rutefly i morgen. Det godtar norske myndigheter, samtidig som de sier nei til at vi reiser i karantene atskilt fra alle andre på charterfly til Romania, sa Stefan Johansen, Martin Ødegaard og Joshua King i landslagets kapteinsteam lørdag kveld.

Hjem til ti ulike land

Den profilerte advokaten John Christian Elden stusser over spillerens planer om å dra utenlands mens de er i pålagt karantene.

«Alle tre i kapteinsteamet vil da trolig bli anmeldt, bøtelagt og bortvist fra Gardermoen om de mens de er i karantene reiser dit i morgen. Anbefales ikke» , skrev Elden på Twitter sent lørdag kveld.

LES: Norge varsler avgjørelse i løpet av søndagen

Når han får vite av Nettavisen at landslaget har fått godkjent utreise, synes han det virker lite konsekvent.

«Men det er helsemyndighetene som vurderer den konkrete risikoen i hvert enkelt tilfelle. Andre blir bøtelagt i samme situasjon, og jeg ville ikke ønsket å sitte på samme fly uansett hvor mye det er gitt dispensasjon når en person er satt i smittekarantene etter nærkontakt med en smittet person», skriver Elden i en tekstmelding til avisen.