Jack Ma

Hvis du vil opp og frem her i verden er det bare å begynne å lære seg kinesisk med en eneste gang. – Om bare noen få år er Kina verdens supermakt, de tar over et område om gangen og nå står kvinnefotball for tur. 

Mens vi her hjemme lurer på om vi kan legge kjøregodtgjørelse oppå eller inkludert i lønna kliner Kinas nest rikeste mann, Jack Ma, til og bidrar til at satsingen rundt det kinesiske fotballandslaget for kvinner blir tilført 1,2 milliarder kroner.

Les: Andreas Pereira blir med videre

Det svimlende pengebidraget fra mannen bak nettshopping-giganten Alibaba, selskapet er  Kinas største selskap fire ganger så store som Amazon.com og eBay til sammen med 100 000 ansatte omsetter de for 56.152 milliarder dollar sist år.

Pengene skal tilføres kvinnefotballen jevnt og trutt i løpet av de ti neste årene. I en uttalelse heter det at den drøye milliarden skal bidra til «skadeforebygging og behandling, karriereutvikling for fotballspillere som har avsluttet karrieren, teknisk utvikling, trenerutvikling og ungdomsutvikling».

Les: Julen Lopetegui sier takk for sist – henter Real Madrid spiller

Kina har deltatt i sju av de åtte VM-sluttspillene som er arrangert for kvinner. Sommerens verdensmesterskap i Frankrike endte med exit i åttedelsfinalen.

De kan samtidig vise til resultater herrelandslaget i den folkerike nasjonen bare kan drømme om. Den hjemlige ligaen har likevel lav status og svake tilskuertall.

I 1999 spilte Kina VM-finale mot USA. Der ble det tap etter straffesparkkonkurranse. Siden har man sakket akterut sammenlignet med andre store nasjoner på kvinnesiden i internasjonal fotball.

Eksperter frykter at gapet vil bli større dersom satsingen rundt det kinesiske kvinnelandslaget tilføres midler. Fredagens donasjon var i så måte et solid løft.

En representant for Kinas Fotballforbund omtaler i en uttalelse gaven som enestående.

Jack Mas selskap Alibaba har en mindre aksjepost i fotballklubben Guangzhou Evergrande, som er profilert i den kinesiske herreligaen.