To ulike verdener med og uten CL-billett. (foto: arsenal, twitter)

I januar lot Arteta seks spillere fra troppen forlate London. Bredden i Arsenal-troppen ble smalere og sårbarheten ved potensielle skader økte. Så forsvant Thomas Partey, Kieran Tierney og Takehiro Tomiyasu på langtidsskader i en periode der The Gunners endelig er i posisjon til å hente inn Champions League-billetten. Men det er ikke helt bekmørkt.

Vi har sett det før når førstevalgene i en tropp ikke leverer eller er uten med skade. Dette åpner døra for sulte, unge spillere som skal gjøre alt for å ta muligheten til å vise seg frem.

Les: «Ingen Manchester United-spillere gode nok for Liverpool-laget!»

Arsenal har allerede en ung tropp, men det er stor pågang av U23-spillere som hamrer på døra hos Arteta.

Eller som Arsenal-manageren formuler det: «Når døra lukkes for noen spillere, åpner den seg for andre.»

Bukayo Saka (20) og Emile Smith Rowe (21) har tatt steget opp fra akademiet til førstelaget, nå kommer muligheten for «neste gruppe».

Arsenal-juvel Hale Ender har vist han er klar, høyreback Zak Swanson, kaptein hos U23, har blitt kalt inn flere ganger til førstelaget denne sesongen, den venstrebeinte forsvarsspilleren Mazeed Ogungbo har vært involvert i førstelagstroppen de siste tre kampene, januar-signeringen Lion Sousa (17) har imponert siden overgangen fra West Brom og har allerede vært med på førstelagstreningene etter Tierneys skade.

Midtstopper Rob Holding står også klar hvis Arteta velger å gå tilbake til back three-systemet som ga Arsenal suksess på Stamfrod Bridge forrige sesong. Zach Awe var på benken tidligere i sesongen etter å ha imponert på U23-laget denne sesongen, Omar Rekik ble hentet inn til det tunisiske landslaget og har vist han er klar for større oppgaver.

Arsenals U23-laget møter Manchester United i en viktig kamp på onsdag samtidig med at førstelaget skal opp mot Chelsea i Premier League, men U23-trener Kevin Betsy har tidligere sagt at førstelaget kommer alltid først.

Ødegaard kan ende opp som en av de erfarne Arsenal-spillerne mot Chelsea. (foto: arsenal, twitter)

Med Partey ute med skade kan det også bli mulighet for Miguel Azeez som var på benken på St. Marys, 18-åringen Charlie Patio fikk førstelagsdebuten i desember og gikk av banen med scoring (er på vei tilbake fra skade, så ikke like akutell mot Chelsea).

(fra google)

Arsenal skal på onsdag opp mot de regjerende Champions League-mesterne med en førsteellever stappfull av rutine. Likevel, slaget er ikke tapt for Ødegaard og gjengen. Nå skal neste generasjon Arsenal-spillere ta muligheten hvis den kommer – og sørge for at Champions League-billetten ikke rives i to.

Les: Når det først regner i Barcelona, da høljer det ned