Bør takke fotballgudene sine - og Real - for at det ble hvit og gul drakt. (foto: tottenham, twitter)

Selv om stemningen på Ullevål stadion under cupfinalen var dempet sammenlignet med tidligere år, har fotball opprettholdt sin posisjon som den mest populære idretten på norske betting sider. Det er kanskje ikke så rart når hver tredje nordmenn svarer at de har et aktivt forhold til idretten, men hvordan endte fotball egentlig på toppen av idretts pyramiden?

Nordmenn har lenge hatt et forhold til både betting sider og fotball, men begge deler kan spores tilbake til Premier League i England. Fotballen ble nemlig introdusert til Norge av studenter som returnerte fra studieopphold i England på slutten av 1800 tallet. Den populære idretten spredte seg raskt over bygde Norge og dette ser vi klart i Eliteserien.

Mange av klubbene i Eliteserien ble nemlig stiftet på slutten av 1800 tallet, eller i den spede begynnelsen av 1900-tallet, noe som synliggjør den raske spredningen av sporten. Imidlertid skulle det ta godt over 40 år før tipping ble introdusert i Norge.

Fotball betting i Norge

Det var nemlig først i 1948 at Norsk Tipping introduserte den første tippekupongen til norske spillere, det vi populært kaller oddsen i dag. Dette var en kupong med 10 Premier League kamper der spillerne kunne spille på tradisjonell 1×2 odds. Siden den gang både oddsen og fotballen utviklet seg dramatisk, noe som har gjort at den i dag er en av de mest populære idrettene i Norge.

Nordmenn har et langt forhold til internasjonal fotball, og dette styrkes ytterligere av at mange norske profiler har gjort god karriere i utlandet. De siste i rekken er Haaland og Ødegaard som begge på kort tid har blitt internasjonale superstjerner. Dette øker interessen hjemme i Norge ytterligere, men det gjør også at betting sider med utenlandsk fotball har fått en økt popularitet.

Rollen til fotball i Norge

Det er liten tvil om at fotball har en viktig rolle i samfunnet og det har ofte vært et knutepunkt i ulike konflikter. Den internasjonale idretten er nemlig et trekkplaster for alle folkeslag, noe som ved flere anledninger har vist seg å være et viktig virkemiddel. Spesielt i urolige perioder kan fotball by på en trygg havn for mange, noe som har styrken den ytterligere.

I dag ser vi at de tradisjonelle supporterklubbene i langt større grad har blitt til fritidsklubber og omgjort til et sosialt samlingspunkt også utenfor kamp stadion. Dette er spesielt aktuelt i Norge der breddeidretten står sterkt, og idrett har ofte vært et viktig tilbud for barn og unge voksne i alle samfunnslag.

Oppsummering

Når hver tredje nordmann sier at de har et aktivt forhold til fotball er det kanskje ikke så rart at dette også er den mest populære idretten på norske bettingsider. Imidlertid har betting fått en viktigere rolle de siste årene, noe som gjerne skyldes at teknologien har blitt langt mer tilgjengelig enn tidligere. Helt til slutt har en rekke norske profiler gjort god karriere i store utenlandske klubber, noe som igjen har økt populariteten for sporten her på hjemmebane.