Alfredo Morelos

Han banker inn mål, og slo nylig Henrik Larssons skotske europeiske rekord og verdsettes til mer enn en halv milliard av treneren hans Steven Gerrard. – Alfredo «El Bufalo» Morelos er en av de hotteste spillerne på De britiske øyer akkurat nå.

Før han flyttet til Glasgow Rangers, ble han tilbudt en rekke norske, svenske og danske klubber – men alle sa nei takk.

Les: Fredrik Ljungberg fortsetter i Arsenal

«The craziest striker on the planet»

«Det angrer på de i dag,» sier Morelos tidligere agent Jonne Lindblom til Ekspressen.

Alfredo Morelos, 23, har nettopp trykket inn 2-0 for Glasgow Rangers i bortekampen mot Motherwell. Han løper bort til Motherwell hjørnet og feirer med en såkalt bras d’honneur, en gest som i mange deler av Europa kan likestilles med å gi noen fingeren.

Handlingen gir Morelos sitt andre gule kort for kvelden og han kommer av banen på Fir Park. Det er Morelos første røde kort denne sesongen, men langt fra hans første for klubben.

Les: Tripler lønna etter å ha slått kollega og superstjerne Sebastian Vettel

 

I sesongen 2018/19 slo Morelos gjennom med torden og smell. Det var hans første hele sesong med Glasgow Rangers og den colombianske spissen fikk oppmerksomhet over hele verden av to grunner.

Han er «en ung Luis Suarez»
Morelos sto for 19 mål og fem (!) Utvisninger den sesongen. Blant annet klarte han med kunstverket å bli utvist mot Aberdeen tre ganger. Legg til at han tegnet seg for ytterligere 14 gule kort.

«Han har alltid vært litt gal», sier den gamle lagkameraten Lucas Lingman, nåværende lagkamerat Nikola Katic kaller ham «loco» og Talksport har beskrevet ham som en «skandamagnet».

«Det er den eneste grunnen til at han ikke spiller i en av de største ligaene akkurat nå, alle de latterlige røde kortene han fikk,» sier hans tidligere agent Jonne Lindblom.

«Da jeg skulle selge ham, kalte jeg ham «en ung Luis Suarez». Spillestilen er den samme, han er en mobber på banen.»

Til tross for all kontrovers – eller kanskje takket være dem – ble han raskt publikumsfavoritt i Rangers og supporterne kaller ham «El Bufalo», bøffelen, for sin måte å bare løpe ned motstandere

Så hvor fant Glasgow Rangers gullklumpen sin? Noe overraskende er svaret: I Helsingfors hovedstad.

Så Alfredo Morelos havnet i Finland
Men det var ikke takket være strålende speiding fra klubben at han havnet i Finland, men det var mye tilfeldigheter.

Jonne Lindblom, i dag sportssjef for de finske ligamesterne KuPS, var agent i 2016 i et stort selskap som aktivt søkte spillere over hele verden, inkludert Colombia.

– Det er et av de landene som ikke er så godt speidet, så du kan finne gode spillere for skandinaviske klubber der, sier Lindblom. Morelos var en slik spiller. Byrået ønsket å ta ham med inn i Europa via en skandinavisk klubb og hørte fra «alle».

«Alle klubber som kunne betale mer enn fem millioner kroner som klubben hans ønsket for ham. FC København, Bröndby, Rosenborg, Malmö FF … Alle slike klubber.

Hvilke flere svenske klubber ble han tilbudt?

– Jeg vil ikke si nøyaktig, men du kan tenke selv. Alle de som hadde fem millioner å delta på fikk spørsmålet.

Da vendte Lindblom seg mot hjemlandet og HJKs administrerende direktør, den tidligere Djurgård-spilleren, Aki Riihilati.

– Jeg sa at han rett og slett måtte stole på ordet mitt.

HJK bestemte seg for å ta inn Morelos på lån med kjøpsopsjon, og han ankom i februar 2016.

Så husker de Morelos tid i Finland
«Han var virkelig jævla god».

Så sier IltaSanomats fotballreporter Janne Oivio på en elendig telefonlinje på vei hjem i Helsingfors trafikk om spørsmålet om hvordan han husker Morelos.

– Du kunne se med en gang at han var virkelig, virkelig god. Hans spillintelligens kombinert med hvor atletisk han er, gjør ham ekstremt god, sier Oivio.

– Og han er en så utrolig målskytter. Han scorer på alle måter, med føttene, med hodet, nær målet, utenfor straffefeltet. Han er også egoistisk på riktig måte, jeg tror han scoret flere mål for HJK enn antallet ganger han passet noen andre i straffefeltet.

I løpet av sesongen nettet han 16 ganger på 30 kamper. Da bestemte Lindblom seg for å prøve en annen klubb med andre klubber i Skandinavia.

– Jeg hørte fra alle igjen, men ingen lurte. Det var veldig rart, men de syntes den finske ligaen var for lav eller noe, sier han.

I stedet betalte HJK drøyt fem millioner svenske kroner for å gjøre overgangen permanent. Dette, ifølge Oivio, mot Morelos vilje.

– Han ville gå rett. Så da viste han seg helt ut av form for trening før sesongen. Det var ikke at han var feit, men det var en liten pære på magen, sier Oivio.

– Men det gjorde ikke noe, han var et nivå over alle andre uansett.

Alfredo Morelos enorme frisparkmål for Rangers
Det ble lagt merke til på planen. I løpet av våren scoret Morelos 16 mål på 17 kamper for HJK før Glasgow Rangers betalte drøyt 12 millioner svenske kroner for å skaffe seg Morelos sommeren 2017 der suksessen har fortsatt. I sine 124 kamper for Rangers har han scoret 75 mål (0,6 mål din kamp) og denne sesongen slo Henrik Larssons skotske rekord for mål i Europa i løpet av en sesong (12).

Så det er ikke umulig at Morelos, utover navn som Erling Braut Haaland og Takumi Minamino, blir vinterens store overgang.

Det er interesse for ham fra andre klubber, ikke minst har colombianeren blitt koblet med et Premier League-trekk ved flere anledninger, og Morelos ønsker å gå videre.

– Vi får se under vintervinduet om det er mulighet for å flytte til en større klubb, til en mye bedre og tøffere liga. Det ville være bra for meg, slik at jeg kan fortsette å forbedre meg, forteller han til Daily Record.

De som ønsker ham, vil imidlertid måtte betale dyrt. Treneren hans, Liverpool-legenden Steven Gerrard, ønsker ikke å selge og verdsetter Morelos til mer enn en halv milliard dollar. En sum HJK gjerne ser at han går til i januar. Den finske klubben har en videresalgsklausul på Morelos, så et dyrt salg vil bety en million regn over klubben.

Millioner som kunne ha gått til en svensk klubb.

– De angrer på det i dag, sier Lindblom.

Har de hørt om det og sagt det?

– Jeg vil ikke si hvilke, men noen klubber har det faktisk. Så er det andre som aldri vil innrømme det.

I sin nye rolle som sportssjef, vil Lindblom fortsette å se etter diamanter som Morelos. Men denne gangen vil ikke de svenske klubbene ha sjansen til å vinne.

– Det er ikke lett å finne spillere som Morelos, men de er der ute. Og vi kan bruke ham som eksempel for å selge ideen om å komme til Finland, sier Lindblom.