Marcelo Bielsa ikke overaskende fan av Marcelo.

Fotball er stort i Norge, det har det alltid vært. Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea og Manchester City har et helt hav av norske supportere som mer enn gjerne tar flere flyturer i året over til balløya bare for å følge sitt utvalgte favorittlag. Det er naturlig at disse lagene har mange supportere ettersom alle har prestert på topp nivå over mange år, men det er likevel ett lag som har mange norske supportere selv om suksessen ikke har vært der på lenge.

Det laget, er Leeds United. Leeds var Liverpool sin største konkurrent tilbake på 1960- og 1970-tallet, men siden den gang har suksessen blitt erstattet med økonomiske kriser og nedrykk. I 2004 måtte Leeds-helten Alan Smith gå til erkerivalen Manchester United, bare for å kunne redde sin egen favorittklubb fra økonomisk konkurs.

Nå har pipa fått en litt annen lyd, mye takket være ansettelsen av den legendariske treneren Marcelo Bielsa. Bielsa har en så stor stjerne i det internasjonale fotballmiljøet at ComeOn bare var et av flere nettsteder som så på Leeds som en av favorittene til opprykk foran årets sesong. Så hvordan har det nå egentlig gått for den tidligere storklubben?

De helhvite startet sesongen på best mulig måte. Det ble 3-1 borte mot Bristol City i sesongens første kamp. Dette ble fulgt opp med uavgjort mot Nottingham Forest, før Wigan ble slått på bortebane. Nå i oktober har Elland Road klubben spilt 11 kamper og står med relativt imponerende 20 poeng. FA Cup eventyret var over før det begynte (takket være en elendig kamp mot Stoke), men i år er det opprykk via ligaspill som teller.

20 poeng er ikke dårlig i det hele tatt, men det holder ikke til mer enn en 5. plass på tabellen i Championship. Å være blant de 5 beste er et stort steg fremover for en klubb som har slitt over tid, men sannheten er likevel at både supportere og ledelse forventer mer. Er Marcelo Bielsa rett mann til å servere utmagrede supportere resultatene de så sårt trenger?

Fjorårssesongen så lenge ut til å bli året hvor Leeds supportere endelig kunne slippe jubelen løs. Laget ledet ligaen store deler av sesongen, men en rekke elendige resultater mot slutten gjorde at det hele endte i tårer. En topp-to plassering (som er nødvendig for direkte opprykk) glapp helt på slutten før det ble tap mot Derby i Playoff-semifinalen.

Mange trodde at dette betydde slutten for Bielsa, men Argentineren valgte likevel å ta ett år til i Yorkshire. Årets sesong har startet ganske bra, men det er liten tvil om at Bielsa og kompani må prestere hakket bedre dersom opprykk skal bli realiteten i år.