Sébastien Haller rett og slett en fantastisk spiller

Det kan være greit å merke seg at Elfenbenskysten har i Borussia Dortmund spiss Sébastien Haller og tidligere Barcelona og AC Milan midtbanespiller Franck Yannick Kessié å lene seg på.

Det var også de to som snudde finalen mot Nigeria til 2 – 1 og med det, til ekstrem feiring fra et entusiastisk hjemmepublikum, vant Africa Cup of Nations.

Les: Mohamed Salah tilbudt mindre av Liverpool enn lagkamerat som får en monumental lønnsøkning

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by #TotalEnergiesAFCON2023 (@caf_online)

Elfenbenskysten kom fra et mål ned for å slå Nigeria i finalen i AFCON 2023 på søndag og ta sin tredje Africa Cup of Nations-tittel – En seier for elefantene som virket svært usannsynlig for bare noen uker siden.

Vertsnasjonen startet godt nok, og slo Guinea-Bissau 2-0 i åpningsoppgjøret i Abidjan 13. januar, men var en hårsbredd unna å ryke ut av turneringen med rygg mot rygg tap etter det i gruppe A.

Les: Krever stort budsjett og makt i signeringspolitikken for å ta Premier League jobb

Slått 1-0 av Nigeria i deres neste kamp, som ble avgjort av en William Troost-Ekong-straffe, ble Elfenbenskysten deretter slått 4-0 av Ekvatorial-Guinea i sin tredje kamp.

Men mirakuløst nok kvalifiserte Elfenbenskysten seg til 16-delsfinalen som det fjerde beste av seks tredjeplasserte lag, hovedsakelig takket være Mosambiks ekstraordinære sene comeback mot Ghana.

Mosambik endte på bunnen av gruppe B, men scoret to ganger i tilleggstid for å oppnå uavgjort 2-2 mot Ghana som eliminerte Black Stars og kostet trener Chris Hughton jobben hans. I mellomtiden hadde Elfenbenskysten allerede sparket landslagssjef Jean-Louis Gasset, og han ble erstattet av en annen franskmann, Patrice Beaumelle.

Elfenbenskysten fortsatte med å beseire de forsvarende mesterne Senegal på straffe etter uavgjort 1-1 i 16-delsfinalen, før en dramatisk 2-1-seier i comeback over Mali med 10 mann etter ekstraomganger i kvartfinalen og en 1-0-seier over DR Kongo i de fire siste.

Også bak i finalen til et Troost-Ekong-angrep i første omgang, kom Elfenbenskysten tilbake i løpet av den siste halvtimen med mål fra Franck Kessie og Sebastien Haller for å vinne tittelen i ekstraordinære scener i Abidjan.

Det er den tredje tittelen for Elfenbenskysten, etter seire i 1992 og 2015 – og en første foran hjemmefansen. Mot alle odds.