Klubben som ble stiftet i 1889 har verdensrekord i å spille i sluttspillfinaler og ikke rykke opp. – men denne gangen skjedde det virkelig. – Det har vært en uvanlig land reise. Klubben ble i 2012 kjøpt av Matt Benham som har blitt styrtrik på betting.

Brentford som var i League One på det tidspunktet stod i fare for å gå konkurs da Benham dukket opp og betalte gjelden på 500 000 pund og kjøpte klubben. – Etter det har eieren som er en tallfreak bygget opp klubben med matematisk nøyaktighet.

Les: José Mourinho har ikke glemt hvor god Eden Hazard faktisk var

Benham også har kjøpt – og gjort sportslig og økonomisk suksess – i FC Midtjylland. De deltok i Champions League-gruppespillet før jul som 2020-mester i dansk fotball. – Det var trolig gjennom denne danske forbindelsen Benham oppdaget manager Thomas Frank. – I 2018 ble Frank hentet til Brentford, noen år tidligere ble han Dansk seriemester med Brøndby.

Benham skapte sin formue gjennom gambling, det meste i Asia, etter å ha laget analysemodeller, en interesse han har hatt gjennom hele livet og videreutviklet gjennom sin utdannelse som fysiker fra Universitetet i Oxford.

Les: José «Pepe» Bordalás sjette manager på to år

Benhams prosjekt fått tilnavnet «Virkelighetens Moneyball», et betegnelse den vanligvis mediesky klubbeieren uttrykte at han ikke hadde sansen for i Guardian i 2015.

Brentford Football Club slo Swansea City AFC 2-0 lørdag i en sluttspillfinale på Londons Wembley Stadium, begge målene kom tidlig i første omgang. Seieren sikrer klubben plass Premier League og potensielt hundrevis av millioner pund i nye kringkastings- og sponsorinntekter.

Les på Popidol: Barack Obama mer imponert over Rashford enn klokkene til Haaland

Forbannelsen er brutt!

For Brentford bryter det forbannelsen av ni tidligere sluttspilltap og returnerer laget til toppen av engelsk fotball for første gang på mer enn 70 år. (Fra før Premier League het Premier League)

Datadrevet entreprenør Matthew Benham. – Fotballens «Moneyball»

University of Oxford-utdannet tidligere Bank of America Corp. ansatt forvandlet Brentford ved å bruke analyser for å avdekke talent som ikke ble oppdaget av tradisjonelle speidermetoder.

Hvordan klubben ble konkurransedyktig gjennom regelmessig salg av stjerner trakk mange sammenligninger med Billy Beane, en tidligere U.S. baseballspiller som var banebrytende for en lignende modell i sin tid som administrator for Californias Oakland Athletics – En historie som senere ble gjenfortalt i Michael Lewis ‘bok «Moneyball» fra 2003. (Og filmen fra 2011 med Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Robin Wright)


Deloitte LLP anslår at vinneren av sluttspillfinalen kan generere rundt 280 millioner pund i inntekter over fem år hvis den overlever en første sesong i toppdivisjonen. Lørdagens seier er belønning for Benham etter mange års personlig investering i Brentford, med tilnavnet Biene. Benham var en fan av klubben selv, og dukket opp som en potensiell eier i 2009 da han inngikk en partnerskapsavtale med Supporters ’Trust som da hadde ansvaret. Han kjøpte den kontrollerende aksjeposten i 2012.

Siden den gang har han pløyet mer enn 100 millioner pund i klubben. Klubben har utviklet en spennende, angripende fotball – en markant endring fra den mer arbeidskrevende stilen i tiårene før han kom.

Brentford styres med et relativt stramt budsjett. Omtrent 26 millioner pund i lønninger noe som plasserer dem på 14. plass av de 24 mesterskapslagene.