Det er klart vi har en norsk vinkling på det som skjedde i går kveld, men det som i historisk perspektiv var større er det faktum at Brentford ikke har spilt på øverste nivå i England omtrent siden krigens dager.

Det var Brentford som inviterte til dans foran 15 000 tilskuere i seriestarten. Brentford var klart best og klubben som har vært utenfor Premier League siden lenge før øverste nivå het akkurat det (1946/1947 sesongen var den siste) var ikke overraskende meget godt organisert, mer overraskende var det totale fraværet av nervøsitet man burde forvente.

Les: Barcelona fikk en skikkelig forsmak på inntektsraset etter Messi-exit

Michael Owen kom etter kampen med den opplagte kommentaren at «Dette laget kan slå alle». I går inkluderte «alle» et slapt Arsenal lag som sikkert vil ha god nytte av Martin Ødegaard.

Sergi Canos og Christian Nørgaard scoret mot et bortelag som nok en gang viste defensive svakheter. Begge målene kom i kjent Drillo stil etter i lange baller som gjestene ikke greide å håndtere. – Mulig den danske manageren Thomas Frank har latt seg inspirere av den norske fotballprofessoren.

Les: Kombinerer morgenradio og kvelds-TV

Passer perfekt

Det de fleste har fått med seg om Brentford er deres svært kalkulerte tilnærming til sporten, noe som passer Kristoffer Ajer perfekt. Romerikingen har alltid vært nøye med å utvikle og vurdere sine ferdigheter, ferdigheter han utviklet i Celtic mens Brendan Rodgers var manager.

Fredag gikk landslagsstopperen rett inn i hjemmelagets trebacksforsvar. Romerikingen gjorde en meget fin figur i debuten, men ble byttet ut 20 minutter før slutt.

Ti minutter tidligere satt romerikingen nede med en vond legg etter en takling. De neste dagene vil vise om det dreier seg om en skade.

Det var Brentfords første scoring i Englands toppdivisjon på 27.110 dager, vel 74 år.

– Jeg har drømt om å score det første målet her på stadion, og disse menneskene fortjener det, vi fortjener det. Det var fantastiske tre poeng. Nå trenger vi litt ro, og så er vi klar igjen neste uke, sa en entusiastisk Canos til Sky Sports.

Vertene hadde flere gode muligheter før pause. I 2. omgang var det klar bedring fra Arsenal, men overtaket ga ikke uttelling. I stedet kunne Nørgaard nikke inn 2-0 etter et langt innkast med vel et kvarter igjen å spille.

– Jeg synes vi fortjener seieren. Det jeg likte godt var hvor modige vi var, at vi satte presset høyt på banen, og at vi prøvde å spille, sier Brentfords danske sjef Thomas Frank til BBC Sport.

Dermed stilte Arsenal et ungt og uerfarent lag i Premier League-åpningen. Offensivt gikk Arteta for kvartetten Emile Smith Rowe (21), Nicolas Pépé (26), Gabriel Martinelli og Folarin Balogun (20). I tillegg debuterte nykjøpet Ben White (23) i midtforsvaret, mens Albert Lokonga (21) spilte sin første PL-kamp på midtbanen.

– Jeg er skuffet. Vi startet sesongen mot en god motstander, og jeg mener vi ikke fortjener et annet resultat. De scoret på et langt innkast, og vi hadde ikke nok folk i boksen, sier Arteta til BBC.

Arsenal har to tøffe kamper i vente mot Chelsea hjemme og Manchester City borte, mens Brentford på papiret har et bra program framover. Laget skal møte Crystal Palace (b), Aston Villa (b), Brighton (h) og Wolverhampton (b) i sine fire neste ligakamper.

Britiske medier er fulle av skryt:

Imponerende debut fra Ajer. Solid defensivt og komfortabel med ballen. Tok fint med seg ballen fremover når han fikk sjansen, skriver football.london og gir han en sjuer av ti.

Også Mirror gir nordmannen en sjuer.

– Sier han lever barndomsdrømmen ved å spille i Premier League. Feilfri, skriver avisen.

Den norske supporterklubben er selvsagt også svært glade.

Brentford tok ledelsen etter 22 minutters spill. Et stresset Arsenal-forsvar fikk aldri ryddet unna, og det utnyttet Canos. Spanjolen tok Calum Chambers på feil fot og sendte ballen forbi keeper Bernd Leno.

Arsenal har skuffet i flere sesonger på rad, og sesongstarten lovet heller ikke bra for storklubben fra Nord-London. Det skal sies at manager Mikel Arteta måtte klare seg uten stjerneduoen Pierre-Emerick Aubameyang og Alexandre Lacazette i angrep. Begge var uaktuelle på grunn av sykdom.