Noen mente at de svenske keeperne er bedre enn Torbjørn Bergerud. Det motbeviste Flensburg-gutten, som jubler sammen med Sander Sagosen. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Håndballgutta kan fortsatt ikke ta mål av semifinaledressene, men skredderne kan være i beredskap. Håndball.no har skrevet dette ved Arne Hole

• Vi er ikke i semifinalen, men vi har kanskje halvannet ben der, sa landslagssjef Christian Berge da TV3 ville presse ham til å innkassere en plass i Tele2 Arena i Stockholm fredag.
  • Det ble en kamp hvor vi kom i duellspill, og det ble mye en mot en. En sliteseier, der vi står godt defensivt med en strålende Torbjørn (Bergerud). Men det er ting vi må gjøre bedre: Vi fikk ikke sluppet ballen fort nok, oppsummerte Berge, som berømmet sin assistent Børge Lund for den defensive planen.
  • Dette blir vår vanskeligste kamp hittil. Svenskene vil komme galopperende ut av blokkene, spådde Berge om starten på kampen. Men galoppen var det Norge som sto for. For Sverige ble det mer urent trav, og Berges gutter tok ledelsen 4-1 – godt hjulpet av keeper Bergerud, som blant annet vartet opp med en dobbeltredning på straffe.

Det vakte bekymring i TV3s kommentatorboks da Magnus Abelvik Rød landet forkjært allerede etter tre og et halvt minutt og måtte hinke av banen. Men hardhausen Rød kom tilbake på banen mot slutten av første omgang. Det ble en omgang med varierende skuddkvalitet av de norske gutta, men sterkt forsvarsspill – og Bergeruds 43 i redningsprosent – bidro til å holde Sverige bak. Andreas Pallicka måtte nøye seg med 29.

• Så lenge jeg har fulgt håndballen så kan jeg ikke komme på noen som har vært i nærheten av det han presterer «just nu», sa Sagosens lagkamerat i PSG, Kim Ekdahl Du Rietz til Aftonbladet før kampen. Og avisens håndballmedarbeider støttet oppunder med å skrive: Sagosen har definitivt tatt over tronen etter Nikola Karabatic som verdens beste.

De endret neppe mening etter annen omgang. Riktignok bommet Sagosen på tre skudd i en spennende innspurt – der Norge hadde to mann utvist samtidig – men EMs suverene toppscorer er gutten som står bak det meste. På fem kamper har han også 33 målgivende.

Også bunnsolide Petter Øverby bommet på et skudd på 22-20, men heller ikke svenskene traff nettmaskene på sine to siste forsøk i sluttminuttene. Dermed hadde Norge tatt sin sjette strake seier mot Sverige, som førøvrig tok EM-sølv i forrige mesterskap.

Norge kunne juble for at den ene av de tre EM-vertene er ute av mesterskapet. Sverige, som måtte sende sin rådgiver Mats Olsson fra benken til tribunen fordi han er keepertrener for Norges håndballjenter, står uten poeng når bare to kamper gjenstår. Norge trenger i verste fall én seier til.

• Det føles deilig å slå svenskene når de skulle motbevise at de ikke er så dårlige som det de har vist. Jeg prøvde å finne tryggheten i spillet og lyktes med det, sa Torbjørn Bergerud, som ble kåret til banens beste. Dermed sendte «42 prosent» Bergerud en hilsen til TV3-ekspert Joachim Boldsen, som hadde med to svenske keepere – resten nordmenn – da han skulle sette opp sitt All Star Norge/Sverige-lag før kampen.

PS: De to andre kampene i hovedrunde 2: Portugal-Island 25-28, Slovenia-Ungarn 28-29. Norge topper dermed gruppen med seks poeng foran Slovenia og Ungarn som har fire.