Birk Risas

Det er ikke bare de vokse som ikke klarer å kvalifisere seg til store mesterskap, etter at de norske U21 gutta tapte 1 – 2 mot Tyskland på fredag kan de se langt etter deltagelse i EM neste år.

Det var en fortjent seier til Tyskland, de var ikke fullstendig overlegne, men det var egentlig aldri tvil. – Vi fikk et heldig langskudd fra Birk Risas, men en ball som skiftet retning flere ganger og nesten var magisk.

Les på Popidol: Nike bringer Just Do It til helt nye høyder!

Første omgang var Tyskland sin og begge deres mål i Ingolstadt kom da. Tyskland startet med gang på gang sende igjennom Cedric Teuchert flere ganger spilt gjennom alene med Sondre Rossbach, etter ca 20 minutter på sitt tredje forsøk på mål misset ikke Schalke-talentet.

21-åringen løp fra Ulrik Yttergård Jenssen og plasserte ballen sikkert til side for Rossbach. Norge ble straffet for å gi tyskerne et hav av bakrom å løpe i.

Ti minutter senere doblet Luca Waldschmidt til 2-0 etter et vakkert veggspill med Florian Neuhaus. Freiburg-angriperen banket ballen opp i krysset. Bare et snaut minutt tidligere hadde Waldschmidt en treff i stolpen.

Etter 37 minutter fikk Erling Braut Haaland en scoring annullert for offside. Den avgjørelsen så tvilsom ut. Noen minutter senere prøvde Martin Ødegaard seg på et hardt skudd, men Tyskland-keeper Alexander Nübel reddet forsøket fra skrått hold.

Norge fikk en perfekt start på annenomgangen. En freidig Risa testet skuddfoten fra over 30 meter og så ballen gå via tysk forsvarer og i en bue over Nübel. Scoringen ga det norske laget et løft.

Den største utligningssjansen falt til Haaland i det 65. minutt. Molde-spissen kom seg gjennom det tyske midtforsvaret og tvang fram en eminent enhåndsredning fra hjemmelagets sisteskanse.

Ikke lenge etterpå kom Tyskland til en gedigent kontringssjanse. Florian Neuhaus skjøt i stolpen alene med Rossbach.

Med seieren sikret tyskerne gruppeseieren og billett til neste års U21-EM. Tyskland står med 22 poeng mot Norges 14 før siste runde.

Smeruds lag ligger annenplass i gruppe 5, men den plasseringen betyr ingenting. U21-gutta har ikke nok poeng til å bli en av de fire beste toerne som går til omspill om de siste EM-billettene.

Fredagens tap var Norges første på ett år.

Kvalifiseringen åpnet med storseier (5-0) over Kosovo, men det norske laget brukte en ikke-berettiget spiller og ble fratatt tre poeng og resultatet satt til 0-3.