Tysk TV: Nå kommer det nye involverte i VM-skandalen fra Seefeld

58
Doping-skandalen under VM på ski i Seefeld har fått enda flere innvolverte. Foto: ARD / tv.

Seefeld/Oslo Idrettslegen Mark Schmidt skal ha avslørt flere personer rundt doping-hendelsene som foregikk i Seefeld som ikke ble avslørt mens mesterskapet pågikk i fjor.

Det kommer fram i materiale den tyske TV-kanalen ARD la fram onsdag. Hvor dem har fått innblikk i rettsdokumenter, hvor blant annet en tidligere østerriksk langrennstrener og en kroatisk friidrettstrener er utpekt blant de involverte i skandalen, som rystet en hel idrettsverden under mesterskapet i nordiske grener.

Selve dokumentet skal ikke ha tilhørighet i rettsprosessen som pågår i Tyskland. Den tyske TV-kanalen har vært ekstremt innpå denne saken fra første dag, det ble kjent for omverden.

Les: Gladmelding for kvinnehopp

Schmidt ble arrestert i mars i fjor og er tiltalt. To østerrikske langrennsløpere er idømt betinget fengsel for sin innblanding i saken. Andre utøvere er utestengt fra idretten for lengre perioder. Etter jukset som ble avslørt timene før 15 kilometeren for menn. Hvor Martin Jonsrud Sundby tok sitt individuelle (VM-gull). I et mesterskap hvor Norge tok det som var av gull på herresiden i Langrenn.

Navngir ikke navnet til legen

I tråd med tyske regler navngis ikke legen av påtalemyndigheten, men i etterkant av politiaksjonene under ski-VM i Seefeld kom det fram at det dreide seg om Schmidt i Erfurt. Sammen med fire «hjelpere» er han tiltalt på flere punkter for å ha organisert dopingen av utøvere i flere idretter, blant disse sykling og diverse vinteridretter.

Les: Historisk TV-avtale for paraidretten

(Seefeld-VM ble rammet av skandalen da politi og dopingjegere raidet det østerrikske løperhotellet. Der fant de en løper som var midt i prosessen med å tilføre sitt eget blod for å bedre oksygenopptaket).

Kledde seg ut som skiturist

Den østerrikske avisen Kronen Zeitung avslørte at Mark Schmidt gikk i forkledning under verdensmesterskapet og utga seg for å være en skiturist, mens han hjalp sine klienter i Seefeld. 

Den tyske journalisten Hajo Seppelt avslørte at presidenten for det østerrikske skiforbundet, Peter Schröcksnadel, hang seg sammen med den tidligere østerrikske skiløperen Christian Hoffmann ved et arrangement i Seefeld bare noen dager før dopingrazziaen. Hoffmann har en 6 års dopingstraff fra det østerrikske antidopingbyrået for sitt engasjement i bloddoping på 2000-tallet og er godt knyttet til dopinglegen Mark Schmidt.