Årets første norgesmestre i seiling kan komme fra Sørlandet. De er storfavoritter i NM i e-seiling – det vil si virtuell seiling på en PC-skjerm.

Mandag 28. mars går finalen i det andre norgesmesterskapet som er blitt avholdt i e-seiling. Tittelforsvarer er August Austefjord fra Grimstad, og etter fem runder med kvalifiseringsseilaser har han fått følge av et kobbel andre sørlendinger som også er favoritter til å stikke av med NM-tittelen og medaljene. Fem av de seks beste i kvalifiseringen kommer fra Sør-Norge!

Les: Det er to budgivere igjen i racet om Chelsea

De 20 som seiler i finalen, har kvalifisert seg gjennom i alt 15 seilaser fordelt på fem runder. De har pågått i vinter, og aller best etter de innledende rundene ble Jon August Houge fra Christianssands Seilforening. På plassen bak hadde han Frikk Hoven fra samme forening.

Tittelforsvarer August Austefjord ble nummer fire, Kjetil Solvang – sølvvinner i 2021 fra Kristiansand – ble nummer fem og Kjell Cato Jensen fra Farsund nummer 6.
Den eneste som klarte å kile seg inn blant disse fem sørlendingene, var Knut Osen fra Trondhjems Seilforening.

Sørlendingene stiller med andre ord som storfavoritter til å kapre de tre pall-plassene. I finalen nulles alle tidligere resultater ut, og de 20 seilerne skal igjennom fem seilaser før mesteren kan utropes.Jon August Houge, som vant kvalifiseringen, er klar for å revansjere seg fra fjorårets NM i e-seiling.– Da ble jeg nummer tre i kvalifiseringen, men i finalen gikk det skeis.

Der endte jeg på 10. plass, og det var litt skuffende. I år håper jeg på å gjøre det bedre, sier han.Norgesmesterskapet i e-seiling er et offisielt NM i seiling på lik linje med alle øvrige NM-er i seiling.

Vinneren av e-NM blir kvalifisert til seilsportens store finale i oktober: Mesternes Mester, der alle årets NM-vinnere i seiling møtes og seiler om kongepokalen. Populært verden over!
Da koronapandemien slo til for fullt og umuliggjorde det å utøve seilsport i det våte element med naturlig vind, kastet mange seilere seg over tastatur og skjerm og begynte med e-seiling på spill-plattformen Virtual Regatta. Det skjedde ikke bare i Norge, men over hele verden. Nå arrangeres det virtuelle mesterskap – endog VM og verdenscup – som samler flere deltagere enn i fysisk seiling.
I Virtual Regatta må deltagerne bruke mye av kunnskapen de har fra virkelig seiling. Likheten er stor, sier spillerne og seilerne – noe som reflekteres i at de aller fleste som deltar, er seilere og ikke rene gamere. Seiling er en sport som inneholder mye strategi og taktikk, og dette er det viktig å mestre for å hevde seg i e-seiling.
Men også det å kunne trimme seil og styre båten, har vist seg å ha overføringsverdi fra den virkelige til den virtuelle verden.NM-finalen starter mandag 28. mars kl 20, og den kan følges direkte med kommentatorer fra kl 19:45 på e-NMs arrangementsside på Facebook.
Viktig link: Virual RegattaResultater kvalifisering til finalenDirektesending fra NM e-seiling. Start 28. mars kl 19:45