Sveriges landslagssjef Rikard Grönborg

Den virkelig store overraskelsen i hockey VM var ikke at Norge gjorde det så dårlig, vi har vært veldig varierende på landslagsnivå og har ikke klart å ta nytte av den nivåhevningen som vi har sett de siste sesongene på klubbsiden. – Overraskelsen kom iform at lilleputt Sveits kom helt til finalen.

I finalen møtte de regjerende VM mestre Sverige som naturlig nok var store favoritter. Det skulle vise seg å bli vanskeligere enn mange trodde for søta bror og Sveits viste at de ikke var i finalen ved en tilfeldighet.

Les: Sensasjon i NHL

Hele to ganger gikk Sveits opp i ledelsen for så å bli tatt igjen av Sverige, etter fire omganger, (inkludert sudden death) stod det fortsatt 2 – 2 og dermed var det klart for straffer.

Svenskene som har et ungt lag var de som viste frem den største roen og rutine. Sveriges keeper Anders Nilsson redder straffen til Nino Niederreiter og dermed tok Sverige VM gull.

Det var en spennende og jevn kamp, det er gøy å se David mot Goliat, selv når Goliat vinner.

«Det er en fantastisk følelse. De fleste av disse guttene har jeg jobbet med siden de var 17–18 år. Vi er sammen med Canada det yngste laget i turneringen. Det er hockeyens framtid», sa Sveriges landslagssjef Rikard Grönborg til TV 3 etter seieren.

Sveits ledet to ganger i selve kampen, og åpnet best i straffekonkurransen.

Sven Andrighetto scoret på Sveits sitt første forsøk, og Mika Zibanejad misset for Sverige da keeper reddet. Så bommet Kevin Fiala for Sveits, Rickard Rakell misset for Sverige, før også Enzo Corvi rotet det til for Sveits.

Men da kom vendepunktet. Oliver Ekman-Larsson utlignet med en lekker straffe, før Gaëtan Haas bommet.

Filip Forsberg ordnet svensk scoring på iskaldt vis, og da Anders Nilsson reddet straffen til Nino Niederreiter kunne svenskene juble for VM-gull igjen.

«Man fokuserer bare på arbeidsoppgavene og forsøker å redde pucken uansett hva som skjer foran deg. Men det var en god følelse», sa keeperhelten etter finalen.