Yerry Mina har en spillestil som er perfekt i Premier League. (foto: mina, twitter)

I mars 2020 dukket det opp et virus som nå har gitt verden en pandemi. Dette har ført til sykdom og død i flere land, og som et resultat av dette har det blitt innført en rekke restriksjoner. Formålet med restriksjonene er å forhindre at smitten brer om seg. Siden viruset smitter via luftveiene, og derfor er det å unngå nærkontakt med andre mennesker viktig. Ved siden av dette kommer selvfølgelig god håndhygiene øverst på listen over tiltak som vil bidra til å forhindre eller redusere spredning av viruset.

Ingen arrangementer med flere enn 500 deltakere

I takt med at antall smittede vokser, kommer det stadig flere restriksjoner og disse rammer også idretten. Nå har Norges Idrettsforbund i samsvar med andre offisielle råd, frarådet alle arrangementer som har flere enn 500 deltakere. Dette betyr rett og slett at en rekke sportslige begivenheter blir avlyst.

I Italia har de gått enda lenger. Der har de rett og slett avlyst alle idrettsarrangementer frem til 3. april. Spania, Tyskland og Frankrike har bestemt at alle sportsbegivenheter skal foregå for lukkede dører, altså uten publikum til stede.

De norske langrennsløperne reiser ikke over dammen for å avslutte verdenscupen med rennene i USA og Canada, og slik fortsetter listen. Andre skirenn, som Skarverennet og Birkebeineren, er rett og slett avlyst. Dette skyldes at de samler veldig mange mennesker, både som deltakere og som tilskuere. NM i skiskyting er avlyst, og flere andre skiarrangementer over hele Europa har gått uten publikum til stede.

Siden mange land nekter italienere å komme over grensen har flere fotballkamper måttet avlyses, som blant annet 16. delsfinalen i europaligaen. Arsenal får ikke spilt kamper, da de allerede har flere spillere i karantene. UEFA-kamper avlyses eller utsettes og det samme gjelder kamper i andre kjente fotballigaer.

EM i fotball skal etter planen gå av stabelen i juni. Det er ikke tatt noen avgjørelse enda, men det er helt klart at arrangementet er i faresonen. Det samme gjelder OL.

Må du holde deg mer hjemme kan det være greit å finne noe å bedrive tiden sin med. Heldigvis finnes TV med serier og annen underholdning. I tillegg er det mulig å ta en kikk innom nettsteder som, for eksempel, Folkeautomaten for spilleautomater og spennende bordspill. Her er det døgnåpent, og ikke trenger du å pynte deg for å sette deg ned ved bordet. Samtidig kan du spille ved et live-bord, og da kan du chatte med både andre spillere og giveren.  

Nye hilseformer

Coronaviruset har også resultert i nye hilseformer. Det har vært tradisjon at motstanderlag håndhilser på hverandre før en kamp. Nå har man blitt anbefalt å ikke gjøre dette, og derfor har kreativiteten fått blomstre. Mange bruker nå føttene i stedet og har utviklet et helt hilserituale ved å dunke føttene mot hverandre.

Viktig å stå sammen mot pandemien

Det er kjipt at idrettsarrangementer blir avlyst, enten det er for barn eller for voksne. Det er kjedelig for utøverne og det er kjedelig for de som hadde gledet seg til å se på. I tillegg er det også kjedelig for arrangørene som har lagt ned mye arbeid. Det er dog viktig at vi holder sammen i disse corona-tider, og hjelper hverandre med å forebygge antall smittede. På den måten kan vi fortere komme tilbake til den hverdagen vi kjenner fra før.