Skal Rosenborg få solgt Bendtner må de la han spille

Ikke København heller. (foto: rbk)

Det er ikke lenge siden den sportslige ledelsen rykket ut og fredet sin hovedtrener Eirik Horneland, siden da har det blitt en seier og en uavgjort, som kom i går mot Lillestrøm. – Også denne gangen var deres danske stjerne Nicklas Bendtner ikke en del av troppen. 

Før søndagens kamper ligger Rosenborg på 14.plass, situasjonen i Rosenborg er uvanlig, det er helt tydelig for oss på utsiden at de spises opp innenfra. – Det er tydelig at Horneland, trolig i samtaler med den øvrige ledelse har bestemt seg for at Bendtner ikke lenger er Rosenborg materiale og at han nå er på vei ut fra Lerkendal, men skal de selge han må han spille.

Les: Messi presser midtbanestjerne ut i retning Manchester United

Er som vanlig uenig med Morten P i Dagbladet som mener Nicklas Bendtner ikke er god nok, tror Rosenborg suksess denne våren er tett knyttet til om de tillater Nicklas Bendtner å få suksess. – Da Rosenborg signerte Nicklas Bendtner og fikk han til å våkne og bli toppscorer i Eliteserien sørget det for en omdømme boost. – Det gir flere tilskuere på Lerkendal, bedre sponsoravtaler, fordeler i overgangsmarkedet og større sannsynlighet for å vinne kamper.

Det er flere jobber som står i fare hvis ikke noe drastisk skjer.  Et sikkert tegn på at en trener er på vei ut døra er når en sportsdirektør eller «president» rykker ut, slik Rosenborg sin sportsdirektør Stig Inge Bjørneby så det nødvendig å gjøre for et par uker siden. – Det er trolig ikke tilfelle denne gangen for Rosenborg hovedtrener Eirik Horneland er trolig faktisk fredet. (Så lenge de som freder kan frede)

Ansvaret når en klubb gjør det dårlig ligger ikke nødvendigvis hos treneren alene. Spillere er på jobb og får betalt for å spille og det er i siste instans de høye sjefer som har det endelige ansvaret.

I Rosenborg sitt tilfelle er det sportsdirektør Stig Inge Bjørneby og styreleder Ivar Koteng som bestemmer og som har ansvaret. – De satser på at de klarer å bevise de kan gjøre det bra uten Nicklas Bendtner og at lordens dårlige form er selvpålagt og utenfor deres kontroll. – Tror klubben allerede har tatt tapet og at ryktet som de skrev om i gårsdagens VM stemmer nemlig at Rosenborg allerede har prøvd å kvitte seg med ham.

Etter tre tap og tre uavgjort og en seier på syv kamper, er sørgelige resultater uansett hvordan du ser på det. 

Hvis de nå på bunn velger å sparke hovedtreneren flyttes fokuset til dem selv og deres egne beslutninger. – Kritikken var allerede kraftig når de sparket «bruttern» og deres håndtering av ansettelsesprosessen av ny trener var langt under pari. -Tabbekvoten for Ivar Koteng er brukt opp for lenge siden, nå er det bare rå makt som holder han i posisjonen.

Da Rosenborg tapte så grundig mot Molde (3 -0 søndag 28 april) var også det uten Nicklas Bendtner. – Det blir vanskelig å fordele skyld til noen som ikke får sjansen.

«Det er blåmandag. Det er viktig å erkjenne situasjonen, og det gjør vi. Vi tar det på alvor. Det rimer ikke med forventningene og ambisjonene», sier Stig Inge Bjørnebye i et intervju med VG på «Brakka› i Trondheim.

Det er lett å «kose» seg over at Rosenborg gjør det dårlig, men det er ikke bra for norsk fotball. – Vi trenger lag som er sterke og som kan dra nivået opp. Rosenborg har økonomien og organisasjonen til å gjøre det bra.

Hele den sportslige ledelsen sin fremtid kan være knyttet til hva som nå skjer med Nicklas Bendtner. – Argumentet at han plutselig skal være for dårlig for et Rosenborg som sliter blir vanskelig å forsvare hvis ikke poengfangsten blir større.

Klubben har falt for egne valg og tabbekvoten er brukt opp, blir Nicklas Bendtner også til en «tabbe» vil det skade dem ytterligere. – Tviler sterk på at Rosenborg sine medlemmer godtar flere tap nå og de neste to kampene blir tøffe. På hver sin side av 17 mai møter Rosenborg Haugesund og Mjøndalen, blir det tap, vil noe drastisk skje. – Garantert.