Magikeren. (foto: leeds)

Etter å ha vært i skyggenes dal i 16 år leder den meget eksentriske argentinske manageren Marcelo Bielsa Leeds tilbake til Premier League. – I fjor ble det bare nesten, men å år bærer det hele veien inn.

På lørdag tok Leeds imot Blackburn på Ewood Park, det ble 3 – 1 hjemme seier og tre poeng som sørger for at de nå har seks poeng å gå på i opprykkskampen og bare fem runder igjen.

Les: Bekreftet: Liverpool signerer en spesielt viktig forlengelse

Snart er den vanskelige tiden glemt, med eierskifter og krangler, økonomisk rot.

Sesongen 1999/2000 ble Leeds nummer tre i Premier League, og kvalifiserte seg dermed for Mesterligaen. – Dette sørget for høydepunktet i klubbens moderne historie, men også det som startet nedturen. Leeds med en ung spillerstab ble den den store overraskelsen og spilte seg helt frem til semifinalen. Spanske Valencia ble for sterke, og Leeds tapte 0-3 sammenlagt. Daværende manager O’Leary ledet laget på en glimrende måte og skaffet Leeds stor respekt både i England og i resten av fotball-Europa, og fremtiden så lys ut, men fort viste det seg at klubben hadde satset over evne og da de året etter ikke kvalifiserte seg til Champions League måtte de selge sin beste for å overleve, blant andre Rio Ferdinand som gikk til Manchester United.

Videre nedrykk

Starten på 2006/07-sesongen var imidlertid svært dårlig, og Dennis Wise tok over. Sesongen fortsatte likevel fryktelig for Leeds. De økonomiske problemene var ikke over, og det gikk dårlig sportslig. I nest siste serieomgang forsvant i realiteten alt håp om redning fra nedrykk. To dager før den siste kampen, 4. mai, valgte klubben å sette seg under såkalt administrasjon.[17] Den umiddelbare følgen var at klubben ble fratatt ti poeng. Dermed endte Leeds United helt sist på tabellen, og rykket ned til tredje nivå i seriesystemet – League One – for første gang i sin historie.

Laget har vært utenfor Fotball-Englands gjeveste selskap siden 2004, men etter 16 år ser Yorkshire-laget ut til å returnere.

Les: Manager Lee Johnson har fått sparken

Borte mot Blackburn sikret Patrick Bamford, Kalvin Phillips og Mateusz Klich lagets 23. ligaseier for sesongen. Hvittrøyene topper tabellen og har fire poeng til West Bromwich, som riktignok har én kamp mindre spilt.

Stefan Johansen og Fulham klatret til 4.-plass med 1-0-seier over Birmingham på overtid. Fra benken så nordmannen at Josh Onomah ble den store helten på Craven Cottage.

London-laget passerte Nottingham Forest som måtte ta til takke med 1-1 i East Midlands-derbyet mot Derby etter en keepertabbe seks minutter på overtid. Tross det har Forest i likhet med Fulham et godt grep om omspillsplassene, mens Derby har tre poeng opp til Cardiff på 6.-plass.

Stoke sikret en svært viktig trepoenger i bunnstriden med 4-0 over Barnsley. Laget er nå fem poeng over streken.

Brentford tok grep om 3.-plassen med 3-0 over kriserammede Wigan, som tidligere i uken ble satt under administrasjon og trukket tolv poeng.