Pengebruken i overgangsmarkedet mer enn doblet på fem år

Hadde engelsk knokkelfotball gitt Mbappe rom til å briljere?

Det har vært fullstendig ville tilstander i overgangsmarkedet i sommer, summene som skifter hender begynner å nærme seg brutto nasjonalproduktet til små land.

FIFA har akkurat offentliggjort en rapport som viser hvor mye. Det ble handlet spillere for totalt 45 milliarder kroner. Mesteparten av gigantsummen, nærmere 35 milliarder kroner, kom fra overganger gjennomført i de fem største europeiske ligaene.

Les: FIFA vil mylderet av leieavtaler til livs

Skal vi her hjemme i Norge henge med må vi selge en vanvittig mengde med vafler.

Klubber i England, Tyskland, Spania, Italia og Frankrike var ansvarlige for 77,5 prosent av totalsummen det ble handlet spillere for mellom 1. juni og 1. september.

Det er en økning på 6,6 prosent fra 32,7 milliarder kroner i samme periopde i 2017.

Den dyreste denne sommeren var Kylian Sanmi Mbappé Lottin som 1.juli ble kjøpt av Paris Saint-Germain for 135 millioner euro fra Monaco. Da hadde høyrevingen allerede vært på lån i Paris i et år. – Etter suksess i den Ligue 1 og imponerende spill for Frankrike ha de hentet hjem VM gull gjør at hans verdi nå er enda høyere. Transfermarkt sier den er på 150 millioner euro. – Aldri i verden om Paris Saint-Germain selger han for så lite.

De engelske klubbene ledet ikke overraskende an i pengegaloppen. 12 milliarder kroner ble det totalt brukt på spillere på balløya, også det en klar økning fra i fjor til tross for at overgangsvinduet denne gangen var kortere.

Klubbene i italiensk Serie A brukte tilsammen 8,3 milliarder kroner, hvilket var en formidabel økning på 74,7 prosent fra 2017-tallene. Sammen med England var de italienske klubbene alene om å passere 1 milliarder dollar i samlet pengebruk.

I spansk La Liga ble det brukt tett opp mot åtte milliarder kroner, også det en markant økning på 42,2 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Pengebruken på overganger i de fem store europeiske ligaene er mer enn doblet siden 2013.

Totalt ble det registrert i alt 8401 overganger på verdensbasis i sommerens overgangsvindu. 182 av FIFAs totalt 211 medlemsnasjoner åpnet for kjøp og salg av spillere i perioden.

Konkurranse: Delta i vår Champions League konkurranse og vinn NOK 30000