Reeva Steenkamp og Oscar Pistorius

I dag på motsatt side av jordkloden har «Blade Runner» klart å overbevise et dommerpanel om at han skal løslates på prøve. – I dagens høring forsøker den sørafrikanske friidrettsutøveren Oscar Pistorius å vise at han er en ny mann og klar for det sosiale liv, han ble ikke fullstendig trodd, men likevel får han sjansen.

Pistorius var en nasjonal helt og global stjerne helt til han i 2013 skjøt og drepte sin 29 år gamle modellkjæreste Reeva Steenkamp. I rettssalen hevdet Pistorius at han trodde at en innbruddstyv hadde tatt seg inn på badet, noe han hevder den dag idag.

Les: Interessen for Per-Mathias Høgmo har materialisert seg

Pistorius ble verdenskjent da han deltok i sommer-OL i 2012. Sørafrikaneren mangler begge bein og løp med fjærende proteser. Dette ga ham tilnavnet «Blade Runner».

I fengsel var Pistorius i ferd med å gi opp. Hans advokat Schroeder kunne fortelle media for et drøyt år siden at Pistorius helt sluttet å løpe, at han begynte å røyke, fått skjegg og er kristen. – Nå skal han ha sluttet å røyke igjen, tatt skjegget og har lyst til å starte å løpe. Det foreligger ingen informasjon om hans religiøse liv for øyeblikket.

Så sent som i mars i år ble det gjennomført et rettsmøte, der en nemnd skulle vurdere om Pistorius var kvalifisert for prøveløslatelse. Konklusjonen ble da at Pistorius ikke hadde sonet en tilstrekkelig del av straffen til å oppfylle vilkårene. Det ville han først ha gjort i august 2024. – Det har vist seg å være feil tolkning av loven.

Pressen i Sør-Afrika er ikke spesielt lysten på at han skal komme ut! – Overskriften til NDTV er: Oscar Pistorius: Dangerously Volatile Man With A Penchant For Guns fast cars and Women.

I 2017 besluttet Sør-Afrikas høyesterett at Pistorius skulle sone landets minstestraff for drap – 15 års fengsel. Samtidig ble det gjort fratrekk for 19 måneder som idrettsprofilen allerede hadde sittet i fengsel siden den første dommen mot ham ble avsagt. 2017-kjennelsen kom etter en svært lang rettsprosess med anker fra begge parter.

Retten gjorde imidlertid en feil ved ikke å trekke fra også en annen periode Pistorius hadde sonet mens drapsdommen hans var anket. Feilen innebærer at 36-åringen faktisk var kvalifisert for en prøveløslatelses-vurdering i mars i år.

Les: Heldigvis er det ikke lenger bare David de Gea selv som tar avgjørelsen om ny klubb

Dommerpanelet har bestemt at slippes ut på prøve i januar.

Pistorius er født med en tilstand som førte til at beina hans måtte amputeres under kneet da han var baby. Likevel gjorde han stor suksess på idrettsbanen. Han vant blant annet flere paralympiske gull.

Pistorius fylte 37 år onsdag denne uken.