Norge med en solid seier over Romania. Foto: Kenneth Gjesdal/Sporten.com

OSLO (Sporten) (NORGE – ROMANIA 4-0) Landslaget i fotball fortsetter å kjøre berg-og-dalbane. Søndag kom en ny oppvisning etter en brutal nedtur med 4-0 mot Romania i nasjonsligaen.

Erling Braut Haaland (hattrick) og Alexander Sørloth scoret, som de gjorde i 5-1-seieren i Nord-Irland i september. Etter hjemmetapet mot Østerrike som Lars Lagerbäck kalte en «vekkerklokke» ble det en sovepute. Etter at EM-drømmen havnet i grøfta mot Serbia gir søndagens seier håp om gruppeseier og opprykk til A-divisjonen.

– Jeg synes hele laget skal ha ros i dag. De gjorde en bra kamp sammen, og det trenger vi alle. Det er litt forskjell på følelsene etter en sånn kamp enn den mot Serbia. Det er klart at vi fikk en lettere motstander og helt andre rom i dag, men vi spiller mye bedre også, sa Lagerbäck til TV2.

– Jeg teller ikke målsjanser, men Perry (assistenttrener) sa at de hadde null målsjanser, så det er godkjent i forsvar også. Guttene kjente nok en revansjlyst, du ser at i dag hadde de bestemt seg. I dag skulle vi vinne. Så håper jeg vi kan ta dette med oss. Det må ikke bare komme i annenhver kamp i fortsettelsen, sa landslagssjefen.

Gruppeleder

Romania kom til Oslo som gruppeleder, men var til de grader nest best. Martin Ødegaard og Mohamed Elyounoussi herjet med motstanderen, og seieren kunne blitt enda større. For dem som lurer på hvorfor Norge ikke greide å spille slik mot serberne, må det sies at det var et langt bedre lag enn Romania som knuste Norges EM-drøm.

– Den målgivende pasningen til Ødegaard fikk Erik Thorstvedt til å dra fram superlativene i TV 2s pausestudio.

Etter å ha vært ubeseiret på Ullevaal i fire år spilte Norge søndag for å unngå sitt tredje strake hjemmetap i løpet av 37 dager. I starten så det ikke mye bedre ut enn mot Serbia. Gjestene fikk mye rom å spille i og kom til et par halvsjanser.

Ødegaard hadde et par stygge balltap, men i det 13. minutt var det han som fikk rom. Han avanserte og slo fra midtsirkelen en perfekt gjennombruddspasning til Haaland, som hadde satt på turboen på kant. Iskaldt scoret 20-åringen via keeper Ciprian Tatarusanu.

Forvandlet

Målet forvandlet Ødegaard og Norge. Plutselig var Real Madrid-spilleren som serbiske Dusan Tadic torsdag. Han lekte seg med motspillerne og hadde et bein med i nesten alt Norge skapte. Det var mye.

I det 23. minutt spilte han opp på Moi, som flikket til Sørloth og fikk veggpasning tilbake. Han prøvde et frekt hælspark fra spiss vinkel, men keeper avverget til corner.

Et par minutter senere kom Haaland gjennom etter å ha slått tunnel på Andrei Burca, men keeper vant duellen den gangen.

I det 29. minutt fikk Sørloth vende og skyte etter at Ødegaard spilte fram Omar Elabdellaoui. Ballen gikk noen centimeter utenfor mens keeper sto midt i mål og ville vært sjanseløs.

Ødegaard var nesten gjennom i det 33. minutt, og tvang keeper til å gi corner da han prøvde skuddfoten noen minutter senere. 2-0-målet lå i lufta, og det kom i det 39. minutt da Sørloth satte foten på et nesten ferdigscoret innlegg fra Birger Meling.

Målfest

Noen minutter tidligere reagerte lagkameratene frustrert da Meling skjøt selv mens det var mange røde i feltet på en lovende kontring. Denne gang fikk venstrebacken nesten fri bane mot mål da han ble spilt fram av Moi, men han passet til en helt fri Sørloth som ved lengste stolpe kunne trille den i mål.

Haaland kom til store sjanser i begynnelsen av 2. omgang, og særlig hans hælflikk på innlegg fra Mathias Normann hadde fortjent en bedre skjebne enn å gå rett utenfor lengste stolpe.

Borussia Dortmund-stjernen punkterte kampen i tomt mål på pasning fra Ødegaard i det 64. minutt. Berge skjøt etter et norsk hjørnespark, og via en rumener havnet ballen hos tieren, som alene med keeper passet til spissen.

Haaland brente noen sjanser, men han fullførte sitt hattrick et drøyt kvarter før slutt, da han fikk ballen fra Sørloth, gikk langs 16-meterstreken med rumenere på slep og banket ballen i mål med venstre.

– Det er klart det er stort, men jeg skulle gjerne scoret flere. Det er litt småsurt å ikke klare å sette alle sjansene, men det er sånn det er. Det er bare å jobbe på, sa Haaland til TV 2.

Seieren gjør nok ikke at Ståle Solbakkens navn ikke nevnes i tiden som kommer, men det er ingen grunn til å kritisere Lars Lagerbäck for den jobben han gjorde med laget i de vanskelige dagene siden torsdag.