De seks nordiske fotballforbundene reiser til Qatar for å sette fokus på menneskerettighetene for arbeiderne i Qatar.

Under besøket den 7. – 8. januar vil de nordiske fotballforbundene understreke behovet for å respektere menneskerettighetene, samt forbedring av vilkårene for fremmedarbeidere som bygger anleggene til VM i Qatar i 2022.

Les: Forsvarsspiller Torje Wichne er klar for Jerv

Representanter fra de seks nordiske fotballforbundene skal møte VM-arrangørene, besøke byggeplasser, arbeidsleirer, samt ha møter med organisasjoner og tjenestemenn. Sverige, Finland og Island vil dessuten delta i en vinterturnering i samme periode i Qatar.

Turen ligner den som fant sted i 2016, hvor de nordiske fotballforbundene besøkte Qatar i nært samarbeid med de nordiske fagforeningene og Amnesty International. Også denne gangen blir den nordiske delegasjonen tilsluttet av eksterne eksperter.

Les: Frank Lampard vil hente Ashley Cole til engelsk fotball

– Når Qatar forbereder seg på å arrangere VM, blir vi stadig vekk påminnet de uverdige forholdene mange arbeidstakere jobber under. Lønninger på minimumsnivå og livsfarlige arbeidsplasser med ulykker og dødsfall er fullstendig uakseptabelt. Vi vil fortsette å rette et kritisk søkelys på arbeidstakerrettigheter og menneskerettigheter i Qatar fram mot VM. Vi har også bedt FIFA redegjøre for hvordan de har tenkt å følge opp Qatar på disse kritikkverdige punktene, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Ifølge Amnesty International har det vært flere fremskritt når det gjelder menneskerettigheter i Qatar siden 2016. Qatar har inngått en avtale med den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO, som har bidratt til framgang i forhold til lønninger og reiserettigheter for migrerende arbeidstakere som arbeider med VM-bygningene.

Imidlertid er det fortsatt behov for konstant internasjonalt press på relevante organisasjoner og selskaper i Qatar.

– Vi legger stor vekt på å fremme og beskytte grunnleggende og universelle arbeidstakerrettigheter, ikke minst gjennom den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO, som er ansvarlig for å utvikle, overvåke og håndheve internasjonale arbeidsstandarder. Dette er en linje Norges Fotballforbund støtter fullt ut, sier Svendsen.