Det er bare tre klubber som har vunnet Premier League flere ganger enn Everton. Likevel ser det ikke lyst ut for Everton denne sesongen, og nedrykk er et realistisk utfall. Hva er det egentlig som har skjedd, og hvordan kunne det gå så galt for laget? Hva skal til for at de eventuelt skal klare seg unna nedrykk, og hvordan ser veien tilbake til toppen ut? 

En sesong du helst vil glemme 

Everton har en lang og fremgangsrik historie, og selvfølgelig fans over hele verden. Laget har også en sterk posisjon i Skandinavia og Norge. Vanligvis ville mange fans ha sett etter de beste oddsene for at Everton skulle plassere seg i toppsjiktet, men ikke i år. Nå skjer noe helt annet, sjekk disse omtalene for Rizk og andre betting-nettsteder for å finne odds for hvorvidt laget i det hele tatt skal klare seg unna nedrykk. Helt mot slutten av april var faktisk odds for nedrykk 5/6 – i betydning at bookmakere regner med at det er 54,5 % sannsynlighet for at Everton rykker ned. Modellen Infogol viser til 51,5 % sjanse for nedrykk, heller ikke utmerket. 

Per 28. april var det Burnley, Everton og Leeds som er i risikosonen. Alt håp er egentlig ute for Watford og Norwich City, med henholdsvis 22 og 21 poeng. Over dem befinner seg Everton med 29 poeng, Burnley med 31 og Leeds med 34. Legg merke til at Everton har spilt 32 kamper, de to andre lagene 33. En fattig trøst, men har selvfølgelig noe å si i forhold til Burnley. Samtidig er det 23 år siden Everton lå an til nedrykk så sent i sesongen. 

Hva har skjedd med laget til Lampard? 

Det kom kanskje ikke som noen stor overraskelse at Everton tapte 2-0 mot Liverpool den 24. april 2022, med tanke på at Liverpool tross alt er på en andreplass i ligaen, etter Manchester City. Everton hadde bare ballen 17,6 % av tiden, noe som sier mye om utviklingen i kampen. 

Det er selvfølgelig umulig å si akkurat hvorfor Everton befinner seg i nedrykksposisjon, og Frank Lampard kan selvfølgelig ikke få skylden for dagens situasjon – han overtok tross alt trenerrollen den 31. januar 2022. Siden Farhad Moshiri kjøpte Everton i 2016, har laget investert omtrent 624 millioner pund i spillere. Samtidig har laget hatt hele sju forskjellige trenere: Roberto Martinez, Ronald Koeman, Sam Allardyce, Marco Silva, Carlo Ancelotti, Rafa Benitez og nå Frank Lampard. Dårlige prestasjoner og trenerbytter kan for så vidt ses på som spørsmålet om hønen og egget, men en rekke trenerbytter bidrar definitivt ikke til stabilitet i laget. 

Hva skjer nå? 

Det er viktig å huske på at alt håp ikke er ute. Så sent som 9. april vant Everton 1-0 mot betydelig høyere plasserte Manchester United, det er helt enkelt ikke slik at et lag taper alle kamper fordi de er langt ned på tabellen. Noen har allerede begynt å spekulere i de økonomiske konsekvensene hvis Everton rykker ned, men Lampard har fortsatt fokus på at det er 18 poeng igjen å kjempe om. Det har han selvfølgelig helt rett i, og Everton vil trenge all positivitet de kan få tak i for å dra i land videre deltakelse i Premier League.