Ble NBA-mestere i løpet av natten. Foto: Reuters

LeBron James og Los Angeles Lakers er NBA-mestere for 17. gang. I den sjette finalekampen vant Lakers 106-93 over Miami Heat.

Natt til mandag (norsk tid) kom omsider NBA-sesongen til veis ende, nesten ett år etter at den startet opp. Los Angeles Lakers 106-93 over Miami Heat og kunne juble for sin 17. NBA-tittel i klubbens historie, den første siden 2010.

Nattens kamp var den sjette i finaleserien, der det spilles best av sju. LA Lakers vant 4-2 sammenlagt. Med seieren tangerer klubben Boston Celtics rekord i antall NBA-mesterskap.

I nattens finale gjorde LeBron James 28 poeng og 14 rebounds og noterte seg for 10 assist – og var en viktig brikke til at Lakers gikk seirende ut av kampen.

Han ble etter kampen kåret til NBAs mest verdifulle spiller (MVP) for fjerde gang i karrieren. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er han den første NBA-spilleren som er kåret til MVP med tre forskjellige lag. James har tidligere fått samme utmerkelse mens han spilte for Cleveland Cavaliers og Miami Heat.

– Betyr mye

Med LA Lakers ble også James NBA-mester for fjerde gang. Han har tidligere vunnet med Miami Heat (2012 og 2013) og Cleveland Cavaliers (2016).

– Det betyr mye for meg å representere denne klubben, sa James i et intervju etter kampen.

Der fortalte han at han ved sin ankomst i klubben i 2018 lovet klubbeier Jeanie Buss at han ville ta laget tilbake der de hører til.

– Han er den beste basketspilleren som universet har sett, sa Lakers-trener Frank Vogel etter kampen.

Søndagens seier var den første mesterskapstittelen til Lakers etter at LeBron James sluttet seg til laget i juli 2018.

– Jeg vet han ser ned på oss

Før sesongen hadde Lakers ikke vært i NBA-sluttspillet på seks år. Da de først tok seg til sluttspillet, og ble mestre, var det i en helt spesiell sesong. Koronapandemien sørget for å sette sesongen på pause 11. mars. Da hadde sju spillere fått påvist smitte.

31. juli startet sesongen opp igjen, men da uten fans til stede. Sesongen ble fullført i «NBA-bobla» i Florida, men nå kan spillere og støtteapparat returnere til venner og familie etter 90 dager i bobla.

Lakers NBA-tittel kommer samme år som de mistet en av kubbens giganter, Kobe Bryant. Bryant, som vant fem mesterskap med klubben, og var hele sin karriere i Lakers, omkom i en helikopterstyrt sammen med datteren Gianna i januar.

– Jeg var at han ser ned på oss og er stolt, sa Lakers-spiller Anthony Davis etter kampen.