Alpint er verdens største skiidrett, og de siste 30 årene har norske utøvere vært blant verdens beste. Hvordan skjedde egentlig det? Og hvordan kan suksessen fortsette? Endelig er boken om norsk alpint her.

Alpint er verdens største skiidrett, og de siste 30 årene har norske utøvere vært blant verdens beste. Hvordan skjedde egentlig det? Og hvordan kan suksessen fortsette? Endelig er boken om norsk alpint her.

Alpinsporten oppstod i Norge, men med få unntak var det først på 1990-tallet at norske alpinister etablerte seg i verdenstoppen. Kjus, Aamodt, Stiansen, Svindal og Jansrud er alle produkter av en lagkultur som har gått i arv fra løper til løper.

Sesongen 2019/2020 kan bli eventyrlig sett med norske øyne. Verdensenerne Hirscher og Svindal har lagt opp. Mitter har gitt seg som trener. Vi er i en brytningstid. I fartsdisiplinene har vi Jansrud og Aamodt Kilde. Kristoffersen er favoritt i hvert eneste slalåmrenn han deltar i. På kvinnesiden har vi Mowinkel og stjerneskuddet Thea Stjernesund. Men hva er hemmeligheten bak suksessen? Hva er det med de norske alpinistene?

Det norske landslaget er det eneste alpinlandslaget i verden som faktisk fremstår som et lag. – Marcel Hirscher fra Østerrike.

Forfatterne Fabian Woxholth og Preben Gløersen har gått alpinsporten i sømmene for å finne svarene på suksessen. Under arbeidet med boken har de intervjuet over 70 personer i og rundt alpinmiljøet i inn- og utland. De har gravd i oppturene, nedturene, medaljene og fallene.

Født med slalåmski på beina – Boken om norsk alpint – Fra Sondre Norheim til Aksel Lund Svindal handler om alt som er viktig og vakkert ved alpinsporten. Boken beskriver hvordan Norge har klart å etablere seg i verdenstoppen og vurderer fremtidsutsiktene sett med norske øyne. Alt ispedd morsomme historier og anekdoter fra alpinmiljøet som de færreste har hørt.

—-

Om forfatterne:

Preben Gløersen er utdannet siviløkonom og statsviter, og har skrevet om sport og samfunn for flere av landets største aviser.

Fabian Woxholth er advokat og har bakgrunn som alpintrener og alpinist på juniornivå.