Hvitvasker Saudi-Arabia for en milliard

Vil du virkelig dra hit på fotballtur? Her ser vi en av 37 politiske fanger som halshugges i byene Riyad, Medina og Mekka på en ganske normal tirsdag

Den spanske supercupen i fotball skal de tre neste sesongene spilles i et av verdens mest brutale diktaturer Saudi-Arabia. – India, Kina og Qatar hadde også budt på cupen, som blir en fire-lags miniturnering.

Den enorme utgiften skal sees på som nok et saudisk forsøk på å bruke sporten til å hvitvaske landet og fjerne oppmerksomheten fra de grove bruddene på menneskerettighetene. – I tillegg til at det blir flere lag, som innebærer flere kampdager og mer oppmerksomhet flyttet også arrangementet til januar og ikke sensommeren som tidligere. Da slipper La Liga stjernene å løpe rundt og sparke ball i femti varme.

Saudi Arabia vant budkampen og betaler 120 millioner euro for arrangementet i tillegg til meget luksuriøse omgivelser for spillere og støtteapparat. – Landet som for noen uker siden åpnet opp for turister, (frem til nå har det kun vært lov å reise til landet i forbindelse med business) håper at cupen skal bringe turister til landet.

Turneringen arrangeres 8.-12. Januar på King Abdullah stadion i Jeddah. Et stadion med plass til 62 000 tilskuere.

Barcelona og Atletico Madrid møtes i den første semifinalen, men Real Madrid tørner sammen med Valencia i den andre.

– Takket være denne endringen vil klubbene være i stand til å planlegge forberedelsene til sesongen bedre, skriver forbundet som overhodet ikke bryr seg om de store menneskerettighets problemene i landet, drap og forfølgelse av journalister og at landet har bombet Jemen tilbake til steinalderen.

Amnesty International har satt i gang en kampanje mot Saudi-Arabia på Internett, og den spanske visestatsministeren, Jose Jose Rienda, sier at regjeringen ikke vil støtte turneringen som arrangeres i et land som ikke respekterer kvinners rettigheter.

Men Spania er ikke alene om å gå etter saudiene. Italia har også valgt å kjøre Super Cup i Saudi-Arabia. Dette er imidlertid bare en enkel kamp. Juventus skal møte Lazio 22. desember i Riyadh, og ifølge italienske medier vil begge lag motta 30 millioner kroner for å hvitvaske Saudi-regjeringen.

Også i denne saken har Amnesty vært på banen, denne gangen i samarbeid med journalistgruppen på den statlige italienske TV-stasjonen, Rai. Protestene har imidlertid ikke endret noe. Den italienske føderasjonen har avtalt med sjeikene at tre av fem Super Cups skal spilles i Saudi-Arabia. Den første ble spilt i fjor i Jeddah.

Det er Saudi-Arabias virkelige leder, kronprins Mohamed bin Salman, som står bak hvitvaskingen gjennom sport. Han ble veldig kjent internasjonalt da kjeltringene hans drepte og parterte journalisten Jamal Khashoggi ved det saudiske konsulatet i Istanbul 2. oktober i fjor.

Kronprinsen har nylig hentet en annen stor sportsbegivenhet til landet. I desember møter den ubeseirede verdensmester i tungvekt Andy Roiz i Mexico britiske Anthony Joshua i et hevnoppgjør. Det finner sted i byen Diriyah.