Verdens mest berømte "hands" - Maradona.

Årets Premier League-sesong er så vidt skutt i gang. Nytt for sesongen er blant annet tolkningen av hands-regelen. Om det kommer til å legge lokk på alle hands-relaterte diskusjoner i fremtiden gjenstår å se. Kanskje er det for mye forlangt.

Utsagnet i overskriften stammer fra en fortvilet og småirritert Morten Langli (TV-kommentator, red. anm.) fra så langt tilbake som 2012. Langli klarte ikke, etter at et helt Sporting Lisboa-lag forlangte at dommeren blåste for hands, å skjule sin frustrasjon over de portugisiske spillerne og lot det få utløp for åpen skjerm.

 

Situasjonen har ikke bedret seg nevneverdig de seneste sesongene, og dette er ikke det eneste tilfellet hvor bølgene har gått høyt i forbindelse med dømte, oversette eller ufrivillige hands og viljehands. Både spillere, publikum og sofa-eksperter rundt omkring på sosiale media fikk fyrt opp et ordentlig hands-bål forrige sesong etter at omdiskuterte situasjoner dukket opp på løpende bånd, helg etter helg.

Hvem husker ikke Tottenhams Moussa Sissoko som handset etter ett minutt av Champions League-finalen? Eller i alle fall mente dommeren at forseelsen var grov nok til at straffe skulle dømmes. Sissoko står og dirigerer sine forsvarerer når Saido Mané spiller ballen opp i armhulen hans før den, på vei ned, touchet armen til franskmannen. Noen hevder Mané var taktisk smart og bevisst spilte ballen opp i armen på Sissoko, mens andre påstår at dommeren viste mangel på spillforståelse ved å blåse straffespark. Mané er forøvrig blant de største utfordrerne i kampen om Ballon d´Or 2019, og du kan spille på senegaleseren til 15 i odds hos Unibet.

 

Eller hva med Fernando Llorentes redusering i returoppgjøret i CL-kvartfinalen mot Manchester City? Der hvor spanjolen stiger til værs etter et hjørnespark og bruker hoften til å stange inn reduseringsmålet som ga nytt liv til Tottenhams Champions League-drømmer. Dommeren kunne umulig se at ballen først kilte underarmen til Llorente, det kunne først repriser fra nye kameravinkler dagen etterpå bevise. Målet ble godkjent da, men med de nye reglene som har trådd i kraft ville målet ikke blitt godkjent i dag.

 

Nedenfor kan du lese hovedpunktene i International Football Association Boards (IFAB) oppdaterte hands-regler.

  • Alle mål som scores eller tilrettelegges ved bruk av hånd eller arm, også utilsiktet, skal annulleres.
  • Hvis ballen treffer hånden/armen til en spiller som har gjort kroppen deres «unaturlig større» skal det blåses for hands. Hender/armer over skulderhøyde vil sjeldent anses for å være en «naturlig posisjon», også mens spilleren sklir. Det anses imidlertid for å være naturlig at en spiller holder hender/armer mellom kroppen og bakken når de glir eller faller, så lenge armen ikke er strukket ut for å gjøre kroppen større.
  • Det vil ikke blåses hands hvis ballen berører en spillers hånd/arm umiddelbart etter å ha vært i kontakt med spillerens eget hode/kropp/fot eller hode/kropp/fot til en annen spiller i nærheten. Denne regelendringen betyr i bunn og grunn at spillerne er bedre beskyttet mot å få hands-kjennelser i mot seg etter at ballen endrer uventet retning, også fra egen spillers kropp.

Opphavet til mange av de opphissede diskusjonene om hands er retningslinjer, eller mangel på sådan, for hva og når hands skal dømmes. Kanskje blir disse retningslinjene noe bedre med de nye reglene, men hands-bedømmingen er fremdeles en personlig vurderingssak fra både dommer og VAR, så forskjeller i hva og når hands dømmes kommer fortsatt til å kunne ses. Men er ikke det litt sjarmen også?