Det står ikke på positive beskrivelser etter at Los Angeles Lakers i natt ble de NBA mestre. – Det var fra første sekund klart Miami var i trøbbel i den sjekke NBA-finalen.

«Han er den beste spilleren i basketball noensinne»

Vant til ære for Kobe Bryant

«For meg er det en utrolig følelse å være en del av en så historisk klubb», sier Lakers-stjernen LeBron James, etter klubbens 17. NBA-tittel. – Nattens kamp og seier satte i store følelser i gang. – Fans føler dette er comebacket for klubbens storhet samtidig som de sørger over tapet av klubbens store stjerne Kobe Bryant som døde i en helikopter ulykke.

Les: Ruster til milliardkrig om Haaland

Lakers faste stjerne LeBron James levde opp til kallenavnene sine. «King James» (eller «The chosen one» som han også blir kalt) ble ikke bare banen beste målscorer og laget en såkalt trippel-dobbel (doble sifre i tre av fem statistikkategorier) med 28 poeng, 14 returer og 10 assists. Kampen betydde også at James nå er den som har spilt flest sluttspill i ligaen noensinne – 260!. Det er flere kamper enn mange NBA-spillere gjør i en hel karriere.

«LeBron James er den beste spilleren basketballuniverset noensinne har sett,» sa Lakers-trener Frank Vogel etter kampen.

I løpet av sine 17 år i NBA har James nå vunnet fire mesterskap med tre forskjellige klubber, også en uvanlig bragd som bare to spillere har gjort det før – John Salley (Detroit, Chicago og Lakers) og Robert Horry (Houston, Lakers og San Antonio). Og akkurat som i tidligere NBA-seire ble James kåret til den beste spilleren i finalen.

Les på Engelske klubber: Pochettino får valget mellom rødt og lyseblått


Los Angeles Lakers har hatt turbulente år siden den siste NBA-seieren i 2010, etter å ha dominert ligaen både på 1980- og 2000-tallet. Men i løpet av Vogels første år som trener for klubben har laget kommet til høyre kjøl igjen. Tusen takk til superduoen LeBron James-Anthony Davis.

  • Da jeg kom hit (til Lakers) sa jeg til (eieren) Jeanie (Buss) at jeg ville bringe klubben tilbake til nivået der den hører hjemme, sier LeBron James, som har spilt for Lakers siden 2018.
  • Det er ikke mulig å sette ord på dette. Det er slitsomt og veldig hardt arbeid, men disse gutta har irritert meg hver dag. Det handler om å vite hvordan dette (vinne) føles og deretter jobbe for å føle seg slik igjen, sier Anthony Davis, som spilte finalen for første gang.

Og James sier at det er enkelt å jobbe med Davis.

  • Vi har ingen egoer og vi vil ha hverandres beste, både på og utenfor banen. Å kunne hjelpe ham med å nå dit han er i dag er flott for meg, sier han.

Fliser rekord
Fra oppkastet var Miamis spill spredt, og det merkes at mye var på spill. Før kampen ledet Lakers finaleserien 3-2 i kamper, og det tok en seier i Miami å utvide serien til en syvende kamp.

Til pause ledet Lakers med 28 poeng, bare en gang før har et lag hatt en stor ledelse ved pause i en NBA-finale – 1985 da Boston ledet Lakers med 30 poeng i årets første finalemøte.

Da sluttfløyta blåste, var stillingen 106-93 til Los Angeles.

Seieren betyr at Lakers kan kalle seg NBA-mestere for 17. gang – klubben har fem titler fra årene i Minneapolis og tolv etter flyttingen til Los Angeles i 1960. Dette tilsvarer Bostons serierekord på bare 17 seire. Etter Lakers og Boston kommer Golden State og Chicago, som har seks ligatitler hver.

«Mer enn basketball»
Årets NBA-sesong i boblen på Disneyworld i Florida har også handlet om noe annet enn basketball. Ligaen har på flere måter gjort oppmerksom på protestene mot rasisme og politivold som har pågått i USA.

  • Denne sesongen har alltid handlet om noe større enn basketball. Det har handlet om sosial urettferdighet og rasisme – å spille midt i en pandemi og at alle skal holdes trygge, mens vi trekker frem disse spørsmålene, sier NBA-kommisjonær Adam Silver etter kampen.
  • Vi har brukt stemmene våre og holdt sammen, det ligger en styrke i å være mange som sier det samme. Når vi forlater boblen, må vi fortsette å jobbe mot sosiale urettferdigheter og politivold, mot alt annet enn kjærlighet, sier James.

Kobe som storebror
For Lakers har sesongen også vært preget av sorg etter at en av klubbens giganter, Kobe Bryant, døde i en ulykke i januar i år og Bryant har blant annet blitt hedret på lagets kampsett.

  • Det var et hjerteskjærende tap av Kobe og (datteren) Gianna (Bryant), la oss nå samle oss rundt denne bulken og huske dem, sier Lakers-eier Jeanie Buss.
  • Siden tragedien har jeg følt at vi vil vinne for hans skyld og ikke skuffe ham. Han var som en storebror for oss alle, vi gjorde dette for ham, sier Anthony Davis om mentor Bryant.