Pyeongchang er perfekt hvis du vil spille badminton eller bordtennis, men idretter som utføres utendørs blåser bort i det ekstreme været.

Kombinertløperne mener OL-byen kun er egnet for innendørsidrett. Gerhard Heiberg er både lei seg og bekymret for resten av lekene.

Kan et sted være perfekt både for hopprenn og vindmøller?

Dette er vanlige værforhold for Pyeongchang, stedet er utsatt for mye vind, noe som båder søkerbyen og IOC burde være klar over før det tildeles et OL.

Det blåser vanvittig

Det kan virker som om penger er eneste som gjelder når et OL eller VM skal berammes, Vinter OL gjennomføres i en by som blåser bort og fotball VM arrangeres i et varmehelvete  med temperaturer opp imot 50 grader i Qatar. – Tildelingen av Fotball VM til Russland vet alle baseres på korrupsjon.

«Dette er en plass som er best egnet for bob og isdans» sier kombinertløperen Jørgen Graabak til NRK etter at han ble felt av de dårlige forholdene i hoppbakken onsdag formiddag.

Det er utsettelser, og gjennomføring av øvelser som har gjort utøvere redde. Tidligere i dag måtte Olympiaparken evakueres på grunn av voldsom vind.

«Vi hadde håpet dette skulle bli en suksess, også for etterbruken av anleggene, og at dette skulle bli et senter for vinteridrett i det fjerne østen. Jeg er veldig, veldig lei meg når jeg ser hva slags vær vi har fått. Jeg skjønner utøvernes frustrasjon» svarer tidligere IOC-medlem Gerhard Heiberg på spørsmål om Pyeongchang er egnet som arrangørby for vinter-OL.

Heiberg var formann i IOCs evalueringskommisjon første gang den sør-koreanske byen søkte om å få arrangere lekene.

En egen post på programmet handlet om været, og IOC innhentet rapporter fra søkernasjon og søkerby i tillegg til å gjøre egne undersøkelser, ifølge Heiberg.

– 21 personer går gjennom alle aspekter ved et OL. IOC gjør grundige undersøkelser når det gjelder været. Og vi føler alle meldinger vi fikk var troverdige. Det gikk på at været ikke ville være den største utfordringen under et OL i Sør-Korea. Vi fikk aldri noen alarmerende meldinger. Alle rapporter pekte i retning av at det ville bli bra vintervær i Pyeongchang-området i februar. Dessverre har det ikke slått til.

Det er litt spesielt å være overrasket over at det er mye vind, med tanke på at ved OL-landsbyen har man funnet ut at det er perfekte forhold for en vindpark

– Er du bekymret for at man ikke rekker å arrangere alle øvelsene?

– Ja, det er jeg virkelig. Her har utøverne trent i fire år for å risikere at øvelsen de skal delta i kanskje ikke finner sted. Jeg er lei meg og bekymret.

 

Jeg er forbannet

Hvis det var opp til Graabak hadde de olympiske lekene vært lagt et annet sted.

– I alpint avlyser de alt mulig, og i skiskyting blir det utsettelser. Langrenn blir preget av vind, og vi og hopperne blir veldig preget av det med utsettelser og så videre.

– Burde det vært lagt et annet sted?

– Ja, hvis du ser utelukkende på premisser for gode konkurranser, er det ikke optimalt å legge det til en plass som blåser så mye. Men det bestemmer jeg ikke over, sier Graaabak.