Spiser forbundet en for stor del av kaka? - Her ved President Terje Svendsen

Det er en selvfølge for mange, inkludert Norges Fotballforbund at er du blakk og har økonomiske problemer så skal du straffes og helst sørge for en straff som gjør at en allerede vanskelig situasjon blir verre. 

Norges Fotballforbund har sendt ut en pressemelding hvor de både skryter av økt omsetning og deler ut poengstraff til klubber som ikke driver så godt.

Les: Marcello Lippi tilbake som landslagssjef 4.mnd etter han fikk sparken

To OBOS-liga-klubber får poengtrekk

NFF skriver at Eliteserien og 1. divisjon nok en gang har satt omsetningsrekord, og har bikket 1,9 milliarder. Samtidig har de to ligaene kun hatt høyere driftskostnader en gang tidligere, tilbake i 2008.

Etter inntekter fra salg av spillere viser resultatet et overskudd på 51 millioner.

«Det underliggende bildet viser at noen klubber gjør det veldig bra, mens andre sliter noe med å oppnå økonomisk bærekraft. Klubber som drifter i ubalanse må justere kursen», sier seksjonsleder for klubbstøtte i NFF, Rune Nordhaug.

Blant annet blir Strømmen og Nest-Sotra (begge 1. divisjon) trukket ett poeng hver for ikke å ha nådd sine delmål i det finansielle oppfølgingssystemet. Denne avgjørelsen har Strømmen påklaget. I samme divisjon er Raufoss ilagt en irettesettelse for ikke å nå sine delmål.

Les på Popidol: Ferdig med «Game of Thrones» går løs på «Ringenes Herre»-serie

Grønn, gul og rød
I eliteserien er alle klubbene i gul eller grønn kategori, mens Ull/Kisa og Levanger er i rød sone i 1. divisjon. Av 2. divisjonsklubbene er det seks lag i rød sone: Levanger, Moss, Nardo, Stjørdals-Blink, Fram og Hønefoss.

I Toppserien rapporterte Vålerenga i rød kategori, mens resten av klubbene ligger i gul eller grønn kategori.

Toppserien har et resultat før finans på 12,7 millioner, mens etter finans er underskuddet 6,3 millioner. Toppserien hadde en rekordhøy omsetning på 206,9 millioner i 2018.

Totalt 79 klubber er vurdert og kategorisert av Norges Fotballforbund, noe som har gitt åtte nye reaksjoner og åtte nye pålegg av handlingsplaner.

«Klubblisensen bidrar til bedre styring og bedre økonomisk disiplin. Målet er at vi får enda flere klubber i gul og grønn kategori fremover», sier fotballpresident Terje Svendsen.