Hvis fotballspillets oppfinnere kunne fulgt med når moderne verdensmesterskap spilles, ville de ristet på hodet. For spillet minner ikke mye om idretten de grunnla en høstdag i 1863.

Alle store sivilisasjoner, fra kineserne til de gamle grekerne og aztekerne, løp rundt og sparket til en ball. Men idretten kunne knapt kalles fotball, til det var spillet altfor kaotisk og voldelig.

Et godt eksempel er middelalderens England. Der var ikke fotball en sport for 22 spillere fordelt på to lag – i stedet løp hele landsbyer etter ballen på et åpent jorde. På vei mot mål ble motstanderne skubbet brutalt til side, og mange av dem ble skadet underveis.

Fotball forsøkt forbudt

Hele sju engelske konger forsøkte å forby spillet – Edvard 4. utstedte i 1477 en lov med ordlyden: «Ingen får utøve forbudte spill som terning, hesteskokast, fotball eller lignende. Enhver frisk og førlig person bør øve med pil og bue i stedet».

I løpet av 1800-tallet utviklet engelske universiteter forskjellige former for spill der en ball skulle sparkes inn i et mål, men reglene var vidt forskjellige. Enkelte universiteter tillot spillerne å ta ballen under armen og løpe fremover, men de kunne til gjengjeld stoppes med alle tenkelige midler.

Fotballspillets milepæler

1864: Etter at felles regler er vedtatt, spiller engelske lag «kosefotball» mot hverandre i sju år.

1871: Landsdekkende turneringsfotball blir innført, og den første kampen er et oppgjør i den engelske FA-cupen. Barnes Rugby F.C. vinner med 2-0 over klubben Civil Service F.C.

1872: Skottland og England spiller historiens første landskamp. Den er dørgende kjedelig og ender 0-0.

1884: Home Championship heter den første turneringen for landslag. England møter Skottland, Wales og Irland.

1885: Profesjonelle fotballspillere blir tillatt etter flere års uryddige forhold med betaling i det skjulte.

1895: Den første kvinnekampen – et utvalgt lag fra Nord-England møter Sør-England.

1908: De olympiske leker har for første gang fotball på programmet. England vinner som ventet gull,mens Danmark overraskende får sølvet.

1930: Første verdensmesterskap blir arrangert i Uruguay, men få europeiske lag orker å dra så langt. Uruguay tar gull.

1960: Frankrike er vert for det første sluttspillet i Europamesterskapet. Bare fire lag deltar.

Fotball oppsto på en pub


Vendepunktet kom først i 1863, da tolv fotballklubber møttes på puben The Freemasons Arms i London for å bli enige om de første felles reglene for association football, som sporten ble døpt.

Klubben Blackheath trakk seg snart i protest, fordi de nye reglene forbød felling, brytegrep og at utespillere løp med ballen i hendene.

I stedet ble klubben noen år senere medstifter av rugbyforbundet, men ikke uten å etterlate et solid avtrykk i fotballsportens regelverk. De første årene hadde fotballspillere lov til å gripe ballen med hendene og legge den til rette før de sparket den videre.

Utespillere som grep ballen er langt ifra den eneste regelen som vil få dagens fotballfans til å riste på hodet. Først etter 50 års justering begynte sporten å minne om moderne fotball.