Med en VPN kan du enkelt se sport til tross for at innholdet er sperret utenfor Norges grenser. Selve oppsettet tar rundt 30 minutter, avhengig av hvilken type enhet du planlegger å bruke. 

Tusenvis av nordmenn reiser hvert år på ferie til sydligere søk og mange opplever at abonnementene deres hos sportskanalene blokkeres.

Årsaken er enkel: geoblokkering

Det er vanlig at sportssendinger lisensieres til nettverk i forskjellige land, der brukernes tilgang avhenger av at de har en IP innenfor det samme området. Ergo så blir man sperret ute fra norske kanaler mens man er på ferie.

Løsningen er å bruke VPN

Løsningen på problemet er å bruke en VPN, også kjent som et virtuelt privat nettverk

Med VPN vil internettsignalet ditt sendes gjennom en eller flere servere som ligger i utlandet. I vårt tilfelle ønsker vi å bruke en server i Norge som gjør at TV programmene låses opp mens vi er på ferie.

Når det kommer til bruken av VPN er det særlig én ting som teller – kvaliteten. Programmet må ha en stabil og rask tilkobling for å unngå avbrudd underveis i sendingen. Det finnes kanskje ikke noe mer irriterende enn å se at skjermen fryser midt i et stort sjansespill.

ITavisen har sammenlignet flere norske VPN tilbud og hvilken dekning de ga for streaming på nett. Her var det tydelig at noen aktører gjorde det bedre enn andre.

LaLiga

Ett eksempel er de som ønsker å se fotballkamper fra spanske La Liga. Kampene sendes via flere nettverk, slik som DirecTV, Eleven Sports, Gol og belN Sports. I Norge og resten av Skandinavia er det derimot StriveSports som eier rettighetene. 

Prøver du å se LaLiga med et norsk abonnement i utlandet vil du få beskjed om at innholdet er blokkert. For å løse dette problemet kobler vi oss opp til en VPN server i Norge, hvorpå IP adressen byttes ut. Når man går inn igjen på nettsiden vil man se at kanalen er gjenåpnet og man har fått tilbake tilgangen til kontoen.

Noen potensielle utfordringer

Kvaliteten på signalet må være god nok til å streame innholdet mens du er på ferie. Mange virtuelle private nettverk har for dårlig kapasitet til å håndtere denne trafikken – som resulterer i at sendingene hakker, fryser eller blir kornete. Derfor er det viktig at man velger en VPN av høy kvalitet.

Ikke minst: nettverket du bruker på ferie må kunne håndtere trafikken. I snitt taper man ca 40-50% av signalet hvis man streamer vi en sekundær server. Med en sterk tilkobling (f.eks 60 mpbs) vil dette som regel ikke være et problem. Med en lavere båndbredde vil man derimot fort se at sendingene begynner å hakke. Problemene vil være ekstra tydelig hvis man prøver å streame innhold med 4000p oppløsning, ofte kalt 4K.

Utenlandske hoteller er ikke kjent for å ha det beste nettverket, så det kan være greit å kjøre noen sjekker på forhånd for å se om nettet deres er av god nok kvalitet.

Løsningen er å velge et virtuelt privat nettverk som har god hastighet, med servere i det områder man ønsker å se sendinger. 

Slik fungerer det i praksis

VPN leveres som et dataprogram og det kan installeres direkte på en PC, mobil eller nettbrett. Det fungerer også på Smart-TV’er, men det krever ekstra steg for installering, pluss at man kontrollerer selve routeren.

Å installere programmet er som regel enkelt, avhengig av hvilken leverandør du velger. Så fort programmer er installert logger man seg inn med et brukernavn og passord (krever at du først har betalt for tjenesten).

VPN programmet vil vise en liste over ulike land man kan koble seg til, enten det er i Europa, Nord Amerika, Asia, osv. Skal du se sport i Norge fra utlandet vil du måtte bruke en norsk server. Noen virtuelle private nettverk lar deg velge serveren på forhånd, mens andre automatisk skifter til en norsk server. 

Den eneste ulempen med automatisk IP/server valg er at man ikke har kontroll over hvem andre som bruker serveren til samme tid. De fleste VPN tilbyderne har en grense på mellom 30 til 40 brukere per servere, og desto flere brukere – jo saktere vil signalet bli.

Noen VPN programmer er gratis, men disse har som regel elendig kvalitet, svært mange brukere og egne datagrenser for hvor mange mb eller gb man kan laste ned hver dag. 

Konkurransen mellom VPN selskapene er steinhard og det har ført til et kraftig dropp i prisene de siste årene. I 2020 er det fullt mulig å kjøpe abonnementer hos premiumtilbydere som koster litt over 20 kroner per måned,

Hvilket VPN abonnement bør man velge?

Et spørsmål mange stiller seg er hvilket VPN abonnement det lønner seg å velge mens man er på ferie. Svaret vil i stor grad avhenge av 1) hvor lenge du skal være på ferie? 2) hvorvidt du planlegger å reise utenlands igjen med det første?

VPN selskapene er kjent for å tilby svært billige priser til de som kjøper de lengste abonnementene. Maksperioden er som regel satt til 2 år, hvor man i mange tilfeller kan spare opptil 80% sammenlignet med å kjøpe tilgang for enkeltmåneder.

Men det er ikke noe poeng å betale 500 kroner for et 2 år abonnement hvis du kun planlegger å bruke tjenesten i 14 dager. I så tilfelle vil det lønne seg å kjøpe 30-dagers planen.

Garantiperioden

Salg av VPN er i utgangspunktet ikke omfattet av norsk forbrukerrett, ettersom det selges av utenlandske sider. De største selskapene har likevel valgt å legge inn en garantiperiode på alt fra 30 til 50 dager. Er man ikke fornøyd er det bare å skrive til selskapet innen tidsfristen, hvorpå pengene vil refunderes.

For førstegangsbrukere av VPN kan dette være en fordel, ettersom man ikke løpet noen finansiell risiko. Merk at det ikke vil være mulig å be om refusjon fra selskapet to ganger, hvis man velger å kjøpe den på nytt.