Det er lenge siden 08.12.2019 – det var datoen norske fotballtilhengere sist så en kamp i fotball-NM. Viking beseiret Haugesund i finalen på Ullevål stadion, og hentet hjem deres første NM-tittel siden 2001. Etter ett års pause, er snart endelig klart for mer moroa, da første runde av årets NM nå er annonsert av NFF.

Første runde byr som alltid på fotballfest i distriktene og hos de små lagene, som får æren av å ta imot de større lagene fra landets øverste divisjoner.

128 lag starter ferden mot Ullevål

Den 24. juli 2021 er det klart for første runde av årets Norgesmesterskap i fotball, og hele 128 skal være med å kjempe om å ta seg videre i cupen. Lagene kommer fra landets fire øverste fotballdivisjoner: Eliteserie, OBOS-ligaen, PostNord-ligaen og Norsk Tipping-ligaen.

Det er 16 lag fra Eliteserien, 16 fra OBOS-ligaen, 25 fra PostNord-ligaen og 71 fra Norsk Tipping-ligaen som skal delta. Som vanlig har det ikke vært en vilkårlig trekning slik som de er i cupens senere runder, men NFF har satt opp kampene slik at det lagene møter lag fra sin egen region, og helst mot lag de ikke har møtt i cupen i de siste årene.

I hovedstaden venter det et oppgjør med historisk sus, når Lyn 1896 ønsker Vålerenga velkommen til fotballfest på Bislett stadion. Da får to av landets ivrigste tilhengergrupper, i form av Lyns Bastionen og Vålerengas Klanen, endelig se hvem som kan synge høyest igjen. Nyheten om at Lyn får måte de gamle rivalene i Vålerenga, kommer like etter at klubben har lagt en plan for hvordan de skal komme seg til toppen av norsk fotball igjen.

Nord i landet kan ranaværinger se frem til å ta imot selveste Bodø/Glimt, noe som garantert kommer til å skape god stemning. Det er liten tvil om at Bodø/Glimt kommer til å være store favoritter til å slå Rana, og alt annet enn en overbevisende seier ville vært overraskende. Det er enda ikke sluppet odds på kampen, men bookmakerne kommer helt sikkert til å sette opp et stort handicap for et Bodø/Glimt-lag som har etablert seg i toppen av Eliteserien. Det andre nord-norske oppgjøret med et Eliteserielag i cupen, blir Skånland – Tromsø.

I Trøndelag er det alltid gjevt blant distriktslagene å få æren av å bli laget som møter Rosenborg i første runde, og i år er det Melhus som skal ta imot det trønderske fotballokomotivet. Dette oppgjøret gir Rosenborg-fansen sjansen til å se en tidligere legende i aksjon, da Roar Strand fortsatt holder det gående som fotballspiller for Melhus på landets fjerde nivå.

Blir det noen cup-bomber?

Cupen byr alltid på spenning, og fra tid til annen hender det at noen Eliteserie-klubber går på smeller i cupens tidligere runder. Det er imidlertid sjeldent at det skjer i første runde, men det skjer titt og ofte at lagene fra lavere divisjoner klarer å holde kampene overraskende jevne og til og med presse frem ekstraomganger. Cupens første runde spilles 24. juli, så det er bare å gjøre seg klar til fotballfest over hele Norge.