En gammel storhet reiser seg

Fansen på Elland Road går lysere tider i møte.
Top Article ad

Ærverdige Leeds United går inn i landskamppausen med nyvunnet optimisme. Etter seks seriekamper i Championship har nemlig de helhvite inntatt tabellteten, og det beste av alt er at spillet har vært så bra at laget virker som en solid kandidat til å ta én av de to direkte opprykksplassene.

I den siste kampen før pausen tok laget ett viktig poeng i den målløse toppkampen mot Middlesbrough, og vi blir ikke forundret hvis det også blir disse to klubbene som kan feire opprykk i mai. Begge lagene virker solid organisert, og det er vanskelig å se hvilke andre klubber i ligaen som kan utfordre dem.

Bielsa har fått sving på sakene

Det er ingen tvil om at Leeds gjorde litt av et kupp når de greide å hente den argentinske suksesstreneren Marcelo Bielsa til Elland Road. Argentineren har trent både det argentinske landslaget og store klubber som Bilbao og Marseille, og før sesongstart ga bet365 fotballodds på 2,37 på at han skulle greie å ta Leeds opp til det gjeveste selskapet for første gang siden 2004. Spillet så langt denne sesongen tyder på at dette ikke er et dristig tips, og det blir spennende å følge lagets utvikling i løpet av høsten.

Marcelo Bielsa anses som fotballprofessor.

(CC BY-SA 2.0) av ma_thi_eu

De nye kostene har feid unna gammelt rask

Det er heller ingen tvil om at Leeds har fått på plass et ordentlig eierskap etter flere år med rot på eiersiden. Italienske Massimo Cellino fikk en slags kultstatus blant tilhengerne, men italienerens eksentriske oppførsel ble til slutt en belastning for den gamle tradisjonsklubben. Den nye eieren, Andre Radrizzani, framstår som langt mer seriøs, og det virker som han har et ekte ønske om å lede Leeds ut av ørkenvandringen klubben har opplevd de siste sesongene. Laget fra Elland Road har absolutt potensial til å etablere seg på øvre halvdel i Premier League, og det virker som Bielsa er manageren som skal få sving på sakene. Vi blir derfor veldig overrasket hvis han lider samme skjebne som de fleste andre trenerne på Elland Road de siste sesongene.

Alt er ikke bare fryd og gammen

Til tross for den gode sesongstarten er det allikevel enkelte grunner til å helle malurt i begeret. Leeds har nemlig ikke kjøpt dyre spillere foran denne sesongen, men snarere satset på unge talenter fra Premier League. Klubben har blant annet hentet tre spillere fra Chelsea, som selvsagt blir en forsterkning på dette nivået, men ved et eventuelt opprykk er selvsagt faren til stede for at de ikke spiller i Leeds neste sesong.

Fansen på Elland Road går lysere tider i møte.

(CC BY 2.0) av JohnSeb

Mange lånespillere gjør det vanskelig for Bielsa å bygge et lag på lang sikt, men Premier League-spill åpner selvsagt opp for en helt ny økonomisk hverdag. Statusen som Premier League-klubb gir selvsagt Leeds muligheten til å hente langt bedre spillere neste sommer, samtidig som enkelte av lånespillerne som er her denne sesongen kan bli fristet til å skrive under for klubben. Mulighetene til å slå igjennom hos storklubber som Chelsea er forsvinnende liten for unge britiske spillere i disse dager, og kanskje vi ser et nytt Super-Leeds bygget på unge talenter som er avvist av etablerte PL-klubber.