(foto: bayern, twitter)

Nest etter VM og EM i fotball, er det vel ingenting som tiltrekker seg mer interesse blant fotballsupporterne enn Champions League. For mange er kanskje den gjeveste fotballturneringen for klubblag enda viktigere enn de store fotballmesterskapene.

Få er vel i tvil om at mange supportere har et mer lidenskapelig forhold til favorittklubben sin enn til landslaget. Tirsdag 14. september spilles de første kampene i gruppespillet. Deretter går det slag i slag gjennom høsten, vinteren og våren frem til det hele avgjøres i finalen i St. Petersburg den 28. mai 2022.

Champions League for 30. gang
Sesongen 2021-2022 vil bli 67. gang det skal kåres en europeisk mester for klubblag. Den første mesteren ble kåret i 1955-1956-sesongen, og vinneren ble Los Blancos. Laget fra Madrid har senere markert seg godt i denne turneringen med klart flest titler (13). Klubben vant like så godt de fem første utgavene av turneringen. Turneringen gikk først under navnet Serievinnercupen, men etter en omlegging av turneringsformatet, så Champions League dagens lys i 1992-1993-sesongen.


Årets turnering blir dermed den 30. gangen med navnet Champions League. I løpet av 66 turneringer er det 22 lag som har vunnet én eller flere ganger. Det spanske hovedstadslaget har som nevnt over klart flest titler, men også lag som AC Milan, Bayern, Liverpool og Barcelona har godt med pokaler, med henholdsvis 7, 6, 6 og 5 titler hver i denne turneringen.
Ser man på tiden etter at CL ble etablert er det kun to norske lag som har klart å kvalifisere seg. Molde har spilt CL-fotball en gang. Det var i sesongen 1999-2000. Den sesongen var det to norske lag med siden Rosenborg også deltok. Gjennom historien er det Rosenborg som har forsvart de norske fargene i Champions League. Troillongan har nemlig vært med i gruppespillet 11 ganger. Lagets beste prestasjon er kvartfinalen mot Juventus i 1997.

Bortemålsregelen er fjernet
I året utgave av CL er det ingen norske lag med. Fjorårets seriemester Bodø-Glimt røk ut i første kvalifiseringsrunde mot Legia Warszawa. I gruppespillet deltar det 32 lag fordelt på åtte grupper. 26 lag er direkte kvalifisert til Champions League basert på prestasjonene i den hjemlige ligaen, mens seks lag får plass i turneringen gjennom kvalifisering. I gruppespillet møter lagene hverandre hjemme og borte, før de to første i gruppen går videre til åttendedelsfinalen. Deretter følger to kamper i alle de tre utslagsrundene, før det hele avgjøres i finalen som er en kamp.


Nytt av året er også at UEFA har tatt bort bortemålsregelen om lagene står likt i antall mål etter to kamper i cupspillet. Når det blir tilfellet avgjøres det hele med to ekstraomganger og eventuelt straffesparkkonkurranse, om det ikke er blitt en avgjørelse i løpet av de 30 ekstra minuttene. Dermed er det slutt på at lag, slik det har vært siden 1965, får en fordel av å score flere mål enn motstanderen på bortebane, om de to kampene ender uavgjort til sammen.

Mange spennende oppgjør venter i gruppespillet
Trekningen av gruppespillet fant sted den 26. august. Etter trekningen er det ingen tvil om at det kan bli spennende kamper og dueller om avansementet i de fleste av dem.


I gruppe H møter tittelforsvarer Chelsea både Juventus, Zenit St. Petersburg og det eneste skandinaviske laget, Malmö. Bayern og Barcelona møtes i gruppe E sammen med Benfica og Dynamo Kiev. Spennende blir det også i gruppe A hvor Manchester City og Paris Saint-Germain skal kjempe om gruppe seieren. Samtidig vil nok også RB Leipzig og Club Brugge bite fra seg i denne gruppen. De som følger en ung spiss med navn Haaland vil nok ha ekstra fokus på gruppe C hvor Borussia Dortmund skal møte Ajax, Sporting Lisboa og Besiktas.
I gruppe D er det å anta at både RM og Inter går videre på bekostning av Sjakhtar Donetsk og debutanten Sheriff Tiraspol. I gruppe G tror de fleste eksperter at Sevilla vinner gruppen, mens det er mer åpent om det blir Lille, RB Salzburg eller Wolfsburg som slår følge. Mange heier på Ole Gunnar Solskjær, og United er kommet i en overkommelig gruppe. I gruppe F møter de nemesisen fra årets Europa League-finale, Villarreal samt Atalanta og Young Boys.


Den aller tøffeste gruppen, i alle fall om man ser på navnene, er gruppe B. Der tror de fleste at Liverpool og Atletico Madrid gjør opp om gruppeseieren, men med Porto og AC Milan i gruppen, er ikke avansement en enkel sak for noen av lagene.
Vil du spille odds på hvilke lag som går videre får du mange muligheter til det hos Unibet. Tror du Liverpool vinner gruppe B trykker du på oddsen på 1,80 for å plassere spillet ditt. Har du tro på Solskjærs mannskap trykker du på oddsen på 1,60 på at United vinner gruppe F. Frister det mer med et spill på at Haaland bidrar til å sende Borussia Dortmund videre, er du i markedet om du trykker på 1,60 i odds på at nordmannens lag vinner gruppe C.

Blir Erling Braut Haaland toppscorer igjen?
I forrige sesong ble Erling Braut Haaland toppscorer i Champions League med 10 mål, selv om Dortmund røk ut av turneringen i kvartfinalen. Starten på denne sesongen har vist at den unge nordmannen ikke har senket ambisjonsnivået.


Mange aspirer til denne tittelen, og sjansene til å bli turneringens toppscorer er bedre om laget kommer i en «enkel» gruppe og er med lenge i cupspillet. Spillere som blant annet Robert Lewandowski, Kylian Mbappé og Lionel Messi vil nok gjerne ha et ord med i laget, men har du mest tro på Haaland som toppscorer i Champions League, kan du plassere et oddsspill til 6,00 hos Unibet.
Et annet morsomt oddsspill er hvem som blir assistkongen. Haaland leverer nok noen av disse også, men blir nok ikke den med fleste målgivende pasninger i CL. De to store favorittene til dette er Kevin De Bruyne og Lionel Messi. Hos Unibet får du odds på henholdsvis 14,00 og 16,00 på disse to som turneringens assistkonge.

Hvem vinner Champions League til slutt?
Årets gruppespill blir garantert spennende og det samme gjelder hvem som scorer flest mål og har flest målgivende pasninger, men til slutt handler det om å kunne løfte den store pokalen etter finalen 28, mai neste år. Hvem vinner Champions League for sesongen 2021-2022?


Tar du en titt på ekspertenes vurderinger er det mange gjengangere blant de største favorittene. Før det hele blåses i gang er sommerens overgangsvinner, Paris Saint-Germain knepen favoritt foran fjorårets tapende finalist Manchester City. Deretter følger Bayern, regjerende mester Chelsea, Liverpool, United og Los Blancos.
Odds på turneringsvinner kan forandre seg mye etter hvert som gruppespillet skrider frem og lag rykker ut i cuprundene, men vil du satse på at enten Paris eller City tar sin første tittel, kan du plassere oddsspill på det hos Unibet til henholdsvis 5,00 og 5,25 i odds. Har du mer tro på en av de tre andre engelske klubbene, kan du gå for Chelsea, Liverpool eller United til henholdsvis 9,00, 11,00 og 12,00 i odds. Vil du heller satse på den tyske mesteren Bayern gir Unibet deg 9,00 i odds, mens nok en CL-seier til Madrid står i odds på 15,00.