Nordmenn har hatt et forhold til tipping helt siden den første tippekupongen ble introdusert i 1948. Siden den gang har det vært en naturlig del av idretten, men det har også vært en viktig bidragsyter for å utvikle den norske idretten. Spillselskaper og sikre betting sider har nemlig vært viktige sponsorer av norske lag og foreninger i en årrekke. Dette har gjort det mulig å utvikle klubbene, samt tiltrekke seg den nødvendige ekspertisen slik at idretten bygges videre.

I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på hvordan det har seg slik at norsk idrett har et sammenflettet forhold til tipping. Her er det viktig å påpeke at vi først og fremst tar utgangspunkt i sponsoravtaler og finansiering av lag når vi snakker om bidrag til idretten. Imidlertid er det også aktuelt å se nærmere på hvordan betting plattformer har gitt økt tilgang på tilskuere og dermed bidratt til at flere oppdager norsk idrett.

Åpner døren til verdens massene

Først og fremst har betting bransjen selv gjennomgått en omfattende fornyelse de siste årene. Dette har ført til at stadig flere selskaper tilbyr en komplett plattform der både strømming av idrett og betting er inkludert. På denne måten har mindre klubber og idretter fått et nytt medium som gjør det mulig å markedsføre idretter som ikke dekkes av de store landsdekkende mediehusene.

Dette har bidratt til at stadig flere små og mellomstore organisasjoner, turneringer og idretter blir oppdaget av spill ivrige nordmenn. Esport er et slikt tilfelle, der den digitale idretten raskt har økt kraftig i popularitet over hele verden.

Viktig inntektskilde for klubbene

Selv om mye av idretten i Norge drives med dugnadsånd er det ingen hemmelighet at det koster penger. Her har tradisjonelle løsninger som lotterier vært vanlig, men også sponsoravtaler er en viktig kilde for klubbene. Her har bettingsidene lenge vært en attraktiv partner med sine avtaler. Disse gagner både klubben og selskapet, noe som resulterer i at klubbene får økte inntekter, samtidig som at bettingsidene når ut til potensielle kunder med høy idrettsinteresse.

Slike avtaler har blitt stadig vanligere for både individuelle idrettsutøvere og klubber i hele verden. Nettcasinoer og bettingsider blir en stadig mer integrert del av hvordan vi konsumerer idrett og finner dermed sin naturlige plass som en del av landskapet. Ikke minst bidrar det til at klubbene kan holde lyset på og vi kan nyte timevis med underholdning fra vår favoritt idrett.

Den nye generasjonen med idrettsfans

Sist, men ikke minst er det viktig å huske at det vokser frem en ny generasjon med idrettsfans. Disse har vokst opp i en tidsalder der teknologi og spillselskaper er en naturlig del av idretten, samt de har teknologien som gjør det lett tilgjengelig med få tastetrykk. Derfor er det viktig at man gjennomfører reguleringer og tiltak som imøtekommer forbrukernes forventninger og krav, fremfor at man forsøker å sperre ute disse selskapene og gi et redusert tilbud til både klubber og spillere. Her henger regulerende myndigheter langt etter, samtidig som det statlige monopolets dager forhåpentligvis er talte.