Simo Valakari

Jeg skal ærlig innrømme jeg ikke følger den finske toppserien spesielt nøye, men da Arne Erlandsen, som stort sett har vært knyttet til Lillestrøm både som trener og spiller overtok Kuopion Palloseura (KuPS) i fjor sjekket jeg litt oftere innom.

Det er en litt merkelig avgjørelse som KuPS nå har satt, vel har de hatt noen dårlige kamper i det siste, men de befinner seg fortsatt på andreplass i serien. – Og klubben i «avskjedsbrevet» hyller han som perfekt!

Les: 2,5 millioner i ukelønn skal redde nattesøvnen til Mourinho

Dumt det ikke er en trenerjobb ledig i Lillestrøm, en klubb Arne Erlandsen kjenner godt fra før.

ÅrKlubberKamper (mål)
1979–1981
1982–1983
1983–1990
1990–1991
1991–1992
1979–1992
Lillestrøm
Djurgården
Lillestrøm
Strømsgodset
Lillestrøm
Totalt:
42 (10)
40 (6)
122 (26)
44 (5)
22 (2)
270 (49)
Landslag
År
1978–1987
Lag
Norge
Kamper (mål)
22 (1)
Trenerkarriere
ÅrKlubber

1998–2004
2004–2006
2006–2009
2010–2012
2013–2014[2]
2015–2015
2016–2018
2019–
Bærum SK
Lillestrøm
IFK Göteborg
Ham-Kam
Ullensaker/Kisa
Moss FK
Fredrikstad FK
Lillestrøm
Kuopion Palloseura

Simo Valakari overtar treneransvaret i KuPS etter Arne Erlandsen. Det bekrefter klubben på egne hjemmesider.

Les: Regner med at 4,4 milliarder er nok for å holde på tenåringssensasjonen Pedri

Den tidligere Tromsø-treneren har signert en kontrakt på 1+1 år.

Erlandsen kom til Finland i 2019. Klubben roser nordmannen for jobben han har gjort, men skriver at klubben nå går inn i en ny æra.

– Arne Erlandsen var den perfekte personen til å lede laget denne sesongen. Han har økt nivået på treningsfeltet, noe som fremdeles vil være viktig for klubben i fremtiden, sier klubbdirektør Jarmo Heiskanen i pressemeldingen.

Simo Valakari er en 47 år gammel tidligere midtstopper på det finske landslaget. Käpylän Pallos oppdretter representerte landslaget i 32 A-landskamper i sin spillerkarriere.

Som hovedtrener startet Valakari som pilot for Åbo IFK, som han ledet for sesongen 2010. De neste to sesongene trente han vellykket Käpylän Pallos juniorlag.

I sin trenerkarriere steg Simo Valakari til bevisstheten til hele det ballskapende Finland i Seinäjoki senest. I sin første sesong som SJKs hovedtrener løftet Valakari folket i Seinäjoki fra Ykkönen til slutten av 2013 Veikkausliiga sesongen.

Under Valakari ble SJK umiddelbart Veikkausliigas topplag. I sin første hovedsesong var SJK sølv i Veikkausliiga, og i 2015-sesongen ble mesterskapet feiret i Seinäjoki. I Valakaris siste SJK-sesong ble medaljelinjen fullført med bronse. I 2016-sesongen vant SJK også finsk cup.

Nye utfordringer ventet Valakari i Norge i 2017, da Tromsø IL, som hadde kjempet for sin ligaposisjon, hyret en finsk pilot for å redde lagets hovedligaposisjon. Valakari lyktes utmerket i sitt prosjekt for resten av sesongen, og Tromsø-folkene ble nummer 11.

Veiene til Valakari og Tromsø skiltes før starten på 2020-serien. I tillegg til klubblagstrening har han også tjent i trenerteamet til det finske landslaget.

Les på F7: Hval hindret katastrofe: Tok imot et T-banetog

Foran en ny begynnelse

I løpet av de siste fire sesongene har Kuopio Ball Club steget fra en sesong til en annen for å kjempe om Veikkausliiga-mesterskapet.

I Jani Honkavaaras tid (2017-2019) ble sølv og bronse feiret i Kuopio de to første sesongene, til sesongen ble avsluttet i 2019 med en gledelig mesterskapsfeiring på slutten av 43 års venting.

2020-sesongen ble tilbrakt under norsk kommando da Arne Erlandsen ble ansatt for Yellow Black Rudder. Erlandsen løftet Kuopio-teamets krav til mål, og KuPS overlevde den utfordrende sesongen fantastisk. KuPS avanserte i European League-kvalifiseringen en seier borte fra gruppespillet – blant annet Slovan Bratislava falt underveis.

Kuopio vil feire den fjerde seriemedalje på rad på slutten av sesongen, og laget blir også å se sommeren 2021 i eurokamper.

Imidlertid står klubben foran en ny begynnelse. Langsiktige lagledere er i ferd med å avslutte spillerkarrieren, og noen har begynt seg til utenlandske spillefelt. Teamet er på randen av et nytt byggeprosjekt.

“Arne Erlandsen var den perfekte personen til å være hovedtrener for denne sesongen. Av mesterskapslaget i 2019 endret mange viktige spillere landskapet, og nesten hele trenerteamet ble nytt. Han løftet nivået på kravene på treningsfeltet til et nivå som fortsatt vil være viktig for hele klubben. KuPS er i ligaen for fjerde gang på rad, selv om utgangspunktet for denne sesongen var veldig utfordrende, sier Jarmo Heiskanen, administrerende direktør i KuPS Oy.

Av mange år gamle KuPS-hjørnesteiner vil Ville Saxman avslutte karrieren denne sesongen. Savoisten Ats Purje vil også avslutte sin karriere på det finske spilleområdet, og Ilmari Niskanen dro til Ingolstadt, Tyskland, i midten av september.

“Vi har nå en situasjon der vi må se etter nye Saxmans, Niskes og Sails for teamet. Vi står overfor en ny begynnelse. Vi trenger finske spillere som den nye gruppen av laget, som vil være i stand til å skape den harde kjernen i laget i flere år fremover. For å lede dette prosjektet følte vi det var viktig å ha en finsk trener, og vi mener at Simo Valakari er den rette personen for jobben, ”forklarer Heiskanen årsakene til at man valgte en trener.

Simo Valakari starter arbeidet sitt i begynnelsen av neste uke, når han vil bli kjent med klubborganisasjonen og laget nærmere.

Kuopio Palloseura vil presentere sin nye hovedtrener på en pressekonferanse mandag 8.11. klokka 12 i Aalis kabinett i Kuopio Central Field Football Stadium

Hele KuPS-familien vil rette en stor takk til Arne Erlandsen for en vellykket og minneverdig spillsesong i 2020, samt for hans kompromissløse arbeid for toppfotball i Kuopio.

Tusen takk Arne!