Anfield er et festfyrverkeri for sansene. (foto: liverpool, twitter)

At engelsk fotball er populært i Norge er overhodet ingen overdrivelse, og man kan jo bare se på antallet nordmenn som reiser over til balløya hvert år.

Engelsk fotball ligger dypt forankret i den norske idrettsjelen, og nå lurer nok reiseselskapene som selger fotballreiser til England på om interessen vil stige enda mer.

Har steget voldsomt
Interessen for fotballreiser har steget kolossalt i løpet av de siste 10 årene, og årsaken er nok at det har dukket opp selskaper som har spesialisert seg på denne formen for turisme. At velkjente reiseselskaper, som for eksempel Ving og Apollo, også tilbyr slike reiser, gjør nok at terskelen for å bestille blir mindre. At det er mange aktører som tilbyr finansiering til slike reiser sørger også får at det blir enda lettere.

Interessen for reiser som dette ser ikke ut til å kjølne – snarere tvert i mot! Vi har vært i kontakt med flere aktører i bransjen som forteller at de forventer og håper på en økning i salget neste sesong, og hos Ving er tallenes tale hele klare.

Liverpool-feber
I fjor sendte Ving mellom 8.000 og 9.000 nordmenn til Premier League, i følge ansvarlig for fotballreiser Sven Erik Bjørheim. Han slår også fast at Liverpool nå knuser alle rekorder, og med tanke på fjorårets sesong er kanskje ikke det så rart. Selskapet har samarbeidsavtaler med de seks største klubbene i ligaen, og da terminlisten for 2019/2020 ble offentliggjort solgte selskapet 2000 turer i løpet av noen få timer!

De røde fra Liverpool skal spille fire toppkamper mot Manchester City, Manchester United, Tottenham og Chelsea, og til disse kampene har Ving satt opp egne charterfly som skal lande på John Lennon flyplass i Liverpool. Neste sesongs siste hjemmekamp er mot Chelsea og da billettene ble lagt ut var de borte på 5 minutter. Bjørheim sier interessen er av en annen verden og at han aldri har opplevd maken.

Bjørhem forteller også at hvis salget av billetter fortsetter i det tempoet man ser nå så vil alt være revet bort allerede før åpningshelgen mot Norwich. Han er tydelig på at det er er antall tilgjengelige billetter som begrenser antallet solgte reiser, og at de kunne ha solgt langt flere. Han illustrerer dette med å forklare at de til Chelsea-kampen alene kunne ha sendt fire fly over til Liverpool.

Reiseshop forventer økning
Reiseshop.no, som har formidlet fotballreiser til England og Spania i 19 år, forventer også de en økning i antallet reiser. Selskapet tok seg tid til å svare oss i en hektisk periode, og kan fortelle at de sendte mellom 3500 og 4000 nordmenn på tur til England for å se fotball sesongen 2018/2019. Grunnen til at de satser på en økning er at Liverpool er bedre enn på mange år. En annen viktig årsak er at Tottenham har <a href="https://www.dagbladet.no/sport/budsjettsprekk-pa-sju-milliarder-sjekk-tottenhams-nye-storstue/70944954"fått seg ny stadion og at det er mange som har lyst til å oppleve den. Til sist sier han også at de håper Solkjær-effekten kan vare litt lenger, selv om avslutningen på forrige sesong var horribel.

Rotfestet interesse
At det er noe spesielt med Liverpool og nordmenn er det ingen tvil om, og kjærligheten til klubben strekker seg tilbake til storhetstiden på 1970- og 1980-tallet. Klubben har siden 90-tallet ligget i et slags vakuum med tanke på den hjemlige serien, og da Klopp tok over skuta var det nærmest som om et friskt pust skyllet innover klubben.

Etter å ha fått fantastiske resultater på kort tid og kronet fjorårets sesong med CL-gull er det kanskje ikke så rart at interessen for fotballturer til Liverpool er dét man man selger mest av. Hvis Solskjær klarer å få inn en del gode navn i løpet av sommervinduet er det godt mulig at interessen for billetter til Old Trafford også vil kunne nå nye høyder. Nå er det imidlertid ingen tvil om hvem som er storebror blant disse to gigantene i England, og hvem som er den mest attraktive for publikum.