Alkoholservering på norske fotballkamper – en utopi?

Diskusjonen om hvorvidt det bør være alkoholservering på norske fotballkamper eller ikke dukker opp med jevne mellomrom, og kanskje er det på tide å ta en prat om dette på nytt.

Forkjemperne og motstanderne av dette står med steile fronter, og med argumenteringen som brukes fra begge kanter er det nok vanskelig å finne ut hva som er det riktige standpunktet for mange.

Motstanderne er klinkende klare: idrett og alkohol hører ikke sammen, og man risikerer bråk og utriveligheter på stadion ved å åpne ølkranene. I tillegg er det andre ting som at barn ikke skal utsettes for fulle voksne, at problemdrikkere ikke skal utsettes for mer alkohol og mer til.

Forkjemperne er også bastante i sin argumentasjon: vi får bedre stemning på stadion ettersom alkoholservering vil trekke til seg flere folk. Dette vil også gjøre godt for økonomien til lagene, og så vil man kunne kjøre i gang prosjekter for å få folk til å nyte alkohol ansvarlig under kampene. Faktisk viser det seg folk tar ansvar når de må ta ansvar.

Og så videre, og så videre.

Rett eller galt med alkohol på fotballkamper?
Èn ting kan begge sider dog bli enige om: det er umulig å bli helt enige om dette! Det vil alltid være gode argumenter både for og mot en løsning som dette, men vi må huske på at ikke alt vi gjør i Norge er det eneste riktige. I Tyskland og England er det alkoholservering, men det er jo ikke slik at det er fri flyt. Det opereres med strenge reguleringer, og dette gjør at ting ser ut til å fungere godt.

I Norge sliter vi jo med lavt oppmøte og forholdsvis dårlig stemning på tribunen – så ærlige må vi få lov til å være. Årets 16. mai kamp gikk på en torsdag, og fredagen 17. mai var det jo altså fridag for de aller fleste.

Ikke råd til sesongkortet? Søk om lån uten sikkerhet nå!

Nå er jo 16. mai kampen et spesielt fenomen i Norge, og kan jo på en måte sammenlignes med Boxing Day i England, men hva er grunnen til at det er slik. Jo, det er nok mange som benytter muligheten til å ta seg et par pils på byen eller hjemme før kampstart, før de deretter flokker til stadion for å oppleve favorittlaget spille en av årets viktigste kamper.

Stemningen på disse kampene er bedre – det er det ingen tvil om – og tilskueroppmøtet er høyere. Nå er det naturligvis ikke bare slik at det er alkoholen som lokker folk til kamp, men også det at det er en fridag dagen etterpå. Man kan faktisk ta seg råd til å ta en øl eller to ettersom man ikke skal på jobb dagen etter.

Og dette bringer meg videre til noe annet: hvorfor søndagskamper? Det er klart at det harmonerer utrolig dårlig med søndagskamper og alkoholservering på fotballkamper – det er det jo ikke vanskelig å forstå. Man skal jo ha folk på jobb på mandagen. Kanskje kunne man ha løst noe av problemet med stemningen på stadion med å flytte kampene til lørdag igjen. Det er flere gode argumenter for dette, og ett av dem er at veldig mange av kampene utelukkes for mange ettersom de arrangeres på søndagene.

Det er ikke bare folkene i byene og der lagene holder til som burde få mulig til å se kamper, men også de som bor 3, 4 og 5 timer unna. For dem blir kamper på søndager nærmest en umulighet, og det skjønner man jo: å sette seg inn i en bil og kjøre 5 timer etter en kamp som er avsluttet kl. 20.00 på en søndag vil være utrolig slitsomt.

Hadde man fått kampene tilbake til lørdagen og servert alkohol utenfor stadion (eller på bestemte steder inne) kan det nok hende at det hadde kommet mer tilskuere på kampene og at stemningen hadde blitt bedre. Hadde det ikke vært verdt å gjøre et forsøk i hvert fall?

Sjekk forøvrig denne artikkelen som påstår at alkoholservering på stadion vil sørge for mindre bråk.

Denne artikelen er sponset av Lånemegeleren.

Forrige artikkelSignert: Xavi lar Barcelona vente, vil skaffe seg erfaring først
Neste artikkelKlopp svarer på Juventus-ryktene
DEL