Moises Caicedo

I løpet av de siste 15 årene har en liten klubb fra utkanten av den ecuadorianske hovedstaden Quito etablert seg som et godt sted å hente talenter. – Midtbanespiller Moises Caicedo har vekket oppmerksomheten til en rekke klubber, først var Manchester United på ballen, uten at det ble noe, så dukket flere klubber i MLS opp hos Independiente del Valle og startet samtaler.

Til slutt var det overraskende Brighton Hove og Albion som til slutt vant kappløpet om Moises Caicedo og det bare for den nette sum av 5 millioner euro. Seagulls har godt tid, kontrakten med Caicedo varer frem til 2025 og de ønsker ikke ødelegge noe med å forhaste seg.

Les: Tuchel har løst Havertz-gåten

Så langt er det U23 som gjelder for 19.åringen som etter det han har vist så langt opplagt hører hjemme på førstelaget og også for større klubber. – Etter møtet med Manchester City sitt U23 lag var engelsk fotballpresse fra seg av glede for å ha oppdaget et nytt talent.

Independiente del Valle har en fantastisk ungdomssatsning, klubben har hentet spesialtrenere fra Spania med ideen om å produsere spillere, plassere dem i butikkvinduet, selge dem og deretter promotere neste generasjon. De gjør dette så bra at de bemerkelsesverdig nok kan gjennomgå store overganger og troppsomsetning uten å lide for mye på banen. – Independiente er i ferd med å bli Sør-Amerikas svar på Ajax.

Moises Caicedo er det beste eksemplet så langt. Den sentrale midtbanespilleren kom opp igjennom ungdomssatssningen og var en viktig del av laget som vant Copa Libertadores-tittelen under 20 år.

Den andre midtbanespilleren på laget – ikke så defensiv som den første, ikke like angripende som den tredje i en sentral trio – var Alan Franco. Franco ble solgt til Atletico Mineiro i Brasil, hvor han gjør det meget bra, det pånet også opp veien til førstelaget for Caicedo, hvor han imponerte stort. (Franco ble nettopp lagkamerat med Hulk.)

Hans forbilde er Chelseas N’Golo Kante. Et spektakulært mål mot Flamengo gjorde det klart at han kan bli mye mer enn en defensiv spesialist. Han sprang frem med dyktighet, atletikk og intelligens – utvekslet pasninger, gled nedover banen og timet løpet perfekt – for å komme utover spissen og score med en kul avslutning. Det hele så for å se så enkelt ut.

Ecuadors nye landslagssjef, Gustavo Alfaro, ble umiddelbart trollbundet. VM-kvalifisering for 2022-turneringen startet omtrent tre uker senere, og Caicedo var rett i startoppstillingen – Først bak Alan Franco i prioriteringen, bare for så å bli plukket foran ham.

Les: Juventus har fått «servert» Arsenal-stjerne

En ting er 100% sikkert, når Brighton en dag selger Caicedo videre blir det for mye mer en 5 millioner euro!

Caicedos internasjonale karriere så langt består av verdensmesterskapskvalifiseringskampe borte til Argentina og Bolivia, og hjemme for Uruguay og Colombia – tre lag som kom til åttedelsfinalen i Russland 2018, pluss La Paz ekstreme høyde. Og med den samme stille lettheten som han tok seg til å lage Independiente del Valle-førstelaget, har Caicedo sett øyeblikkelig hjemme, med Ecuador som vant tre av disse fire kampene, og gjorde det med stil.

Caicedo er den første spilleren født i det 21. århundre som scorer i Sør-Amerikas kvalifiseringskamp, ​​og kaster et hodestøt mot Uruguay. Han setter også opp mål med smarte pasninger, smarte små flikker og imponerende headere, samt å komme seg opp og ned på banen som en fullblodsidrettsutøver.

Han fikk en muskelskade mot Colombia 17. november og burde sannsynligvis ha gått av ved halvtid, men han og hele laget koste seg så mye i 6-1-thrashen at han spilte gjennom det – han kan ha gjorde det verre. Det var absolutt uheldig for Copa Libertadores at han ble utelukket fra begge ben mot Nacional i Uruguay, som ikke gjorde annet enn å forsvare i to målløse uavgjorte før han vant en straffesparkkonkurranse. Nacional så så grundig ut av dybden i kvartfinalen mot Argentinas River Plate.

Hadde Moises Caicedo vært i form, hadde Independiente del Valle hatt en mye bedre sjanse for å bryte ned Nacional, ville det vært det spennende utsiktene til to etapper mot River Plate, og vi kan til og med nå tenke på den andre etappen i en semifinale mellom Independiente del Valle og Palmeiras i Brasil.

Det hadde vært en fin måte for Caicedo å avslutte tiden i klubben som utviklet ham så imponerende. Men historien skulle alltid ende med et trekk før snarere enn senere, og Independiente del Valle har forberedt Moises Caicedo på å klatre opp de høyeste fjellene. Neste fjell opp for unggutten er Premier League.